Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (30b)

23 augustus 2021

Zo ontstond in München in het Fotomuseum in 1985 een eerste expositie met zijn 3D-plaatjes, die nog aangevuld werd met stereoscopische tekeningen en 3D-opnamen ontworpen en gemaakt door anderen. In 1987 nam Aramith Uitgevers het initiatief om de catalogus van de exposities in diverse museumlocaties in Duitsland in het Nederlands uit te geven. Zij meenden wel dat het specifieke onderwerp aangevuld moest worden met meerdere toepassingen van de stereoscopie toe te voegen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (30b)

Anaglyfenbeeldtechniek voor 3D-foto’s

Uiteindelijk werd gekozen voor de titel “Stereo-afbeeldingen rond kunst, wetenschap en techniek” voor de Nederlandse editie. De vertaling en bewerking werd in handen gegeven aan Jan van Dijk, die er met zijn vakkennis en ervaring een interessante publicatie van gemaakt heeft. De publicatie bevat 3D-plaatjes uit diverse vak- en interessegebieden, zoals de kunst, fotogrammetrie en kartografie, aardwetenschappen en oceanografie, milieubescherming, weerkunde, ruimteonderzoek, archeologie, bewegingsanalyse, röntgen met diepte, microscopie en stereoscopische tekeningen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (30b) - 2
Een stereotekening van Achim Bahr met een speciaal geconstrueerd stereoscopisch beeldeffect. Een afbeelding uit “Anaglyfen”.

Een breed aanbod aan onderwerpen, waardoor er grote belangstelling bestond voor deze geïllustreerde publicatie. Door de veelheid aan onderwerpen bevat het boek 13 hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk “Van ruimtelijke waarneming tot stereoscopische afbeelding” geeft een uitleg hoe stereofotografie is ontstaan en hoe het in de praktijk werkt. Een vergelijking met de menselijke visuele waarneming wordt al snel gemaakt. Het zien van diepte bij de mens heeft volgens de auteur toch enige beperkingen. (Wordt vervolgd).

ISBN 90-6834-025-5
“Anaglyfen. Stereo-afbeeldingen rond kunst, wetenschap en techniek”, Dieter Lorenz, Aramith Uitgevers, 1987, 95 pagina’s + anaglyfenbril.