De vaas-gezicht-illusie van Rubin

18 augustus 2021

De bekende vaas-gezicht-illusie (van het type figuur-achtergrond-illusie) wordt in het algemeen toegeschreven aan de Deense psycholoog Edgar Rubin, die de bekende illusievorm presenteerde rond het jaar 1915. Er zijn twee varianten afgebeeld die sterk overeenkomen met het model dat Edgar Rubin presenteerde. Of de kijkende persoon eerst een vaas in de voorstelling ziet, of meteen aangeeft de twee contouren van twee gezichten te zien hangt van meerdere te onderzoeken factoren af.

De vaas-gezicht-illusie van Rubin

De oorsprong van deze illusie ligt ver terug in de historie.

De oorsprong van deze illusie ligt echter veel verder terug in de historie. De contouren van gezichten die in het tussenliggende gedeelte een vaas vormen of de heldere vormen van een vaas waarvan in de zijkanten de contouren van twee herkenbare gezichten zichtbaar zijn, speelden al in de 18e eeuw een opmerkelijke rol in prachtige illustraties. Originele versies van de vaas-illusie laten gezichten zien van toen bekende en herkenbare personen uit een periode van het leven van Louis XVI en zijn familie. Afbeeldingen van rond 1793.

De vaas-gezicht-illusie van Rubin - 2 De vaas-gezicht-illusie van Rubin - 3 De vaas-gezicht-illusie van Rubin - 4
Deze mooi gevormde kelk vol met een heerlijk drankje bevat in de voet twee verborgen gezichten. Draai het plaatje om en de gezichten kijken elkaar aan.

Een ander historische afbeelding van het model van de dubbelzinnige vaas-illusie van Edgar John Rubin (1886-1951) is in het tijdschrift Trauerweide uit 1795 te zien. Het model van Rubin heeft meerdere kunstenaars en ontwerpers geïnspireerd tot de productie van gewaardeerde vazen.