Zien en waarnemen vormen de basis voor filmtechnieken (3)

10 augustus 2021

De twee afbeeldingen geven voorbeelden van een bijverschijnsel in de wereld van waarneming, namelijk dat van de visuele en optische illusies. Een merkwaardig optisch fenomeen waarmee filmmakers aantrekkelijke scène kunnen maken, die toeschouwers zullen verbazen en op het verkeerde zetten. Door meerdere filmscènes uit eenzelfde film laat de auteur zien hoe de regisseur speelt met licht en kleur en de posities van de acteurs binnen de afmetingen van scènes.

Zien en waarnemen vormen de basis voor filmtechnieken (3)

Motion Picture Design

Uit “Eyes Wide Shut” zijn meerdere scènes besproken. De auteur geeft duidelijk aan dat het geheel van dit boek kan dienen als een uitgebreide “gereedschapskist” waaruit die informatie kan worden gehaald, die juist voor het realiseren van een bepaalde scène of filmische vormgeving benodigd is.

Om het zoekwerk te vergemakkelijken is het boek voorzien van een uitgebreide lijst met trefwoorden, bevat een literatuuroverzicht en aanbevelingen voor het lezen van boeken over Zien en Waarnemen. Lezers met persoonlijke of professionele interesse voor de magische wereld van optische illusies vinden in dit boek eveneens alles om een nagenoeg compleet op te bouwen over de inhoud en betekenis van dit fenomeen uit onze dagelijkse waarnemingen.

Zien en waarnemen vormen de basis voor filmtechnieken (3) - 2
Subtractieve en additieve kleurmengingen vormen belangrijke onderdelen in beeldtechnieken.

Dit fascinerende boek is aan te bevelen voor gebruik door docenten en studenten media-, audio- en videotechnologie, grafisch-, communicatie- en mediaontwerp, mediasystemen, televisiejournalistiek, algemene journalistiek evenals voor media-ontwerpers, geluidstechnici, regisseurs, cameramannen en journalisten. Op www. plus.hanser-fachbuch.de vindt de lezer aanvullende digitale inhoud voor deze titel in de vorm van een extra hoofdstuk over visuele waarnemingsprocessen. In elk boek is daarvoor code afgedrukt.

ISBN 978-3-446-44296-2, “Motion Picture Design”, Hans-Jörg Kapp, Carl Hanser Verlag, 2021, 580 pagina’s.