Kleuren in de werelden van dieren, planten en mineralen (2)

2 augustus 2021

De beide systemen vormen de basis voor het unieke studie-, oriëntatie- en referentieboek voor natuuronderzoekers, kleurdeskundigen en docenten en studenten in allerlei onderdelen van hogere en universitaire studies op het gebied van specifieke aandacht voor kleurschakeringen in onder andere dierkunde, vogeleierenkunde, insectenkunde en zeker voor medische doeleinden bij de mens.

Kleuren in de werelden van dieren, planten en mineralen (2)

Die Farben der Natur

Voor al deze toepassingen zijn er inmiddels specifieke kleurensystemen als referentiebron ontwikkeld. Op een voortreffelijke wijze is het gelukt om auteurs, tevens deskundigen, hun bijdragen te leveren aan deze bundeling van historische mijlpalen in de ontdekking van de natuur en de unieke verschijningen van vormen en bijbehorende kleurennuances.

Dit standaardwerk verbindt nu voor het eerst de kleuren van de natuur met hedendaagse illustraties en belicht het immense belang en de voordelen ervan voor mineralogie, botanie, zoölogie en geneeskunde. Het is een omvangrijk identificatieboek geworden voor de ongelooflijke verscheidenheid aan kleuren in de natuur. We maken zowel kennis met het sneeuwwitje, de borst van een kokmeeuw, een sneeuwklokje alsmede met de kleur van Carrara marmer.

Kleuren in de werelden van dieren, planten en mineralen (2) - 2 Kleuren in de werelden van dieren, planten en mineralen (2) - 3 Kleuren in de werelden van dieren, planten en mineralen (2) - 4
Een serie plaatjes afgedrukt op de achterzijde van het zeer waardevolle kunst- en kleurenboek.

Ook is er blauwgroen van de eieren van de lijster, van de bladeren van een wilde roos en ook is er een overzicht van de kleuren van de iris. Lang voordat Pantone-onderwerpen bestonden, heeft de Duitse geoloog en mineraloog Abraham Gottlob Werner een kleurensysteem met 54 tinten ontworpen met gebruikmaking van kleuren van individuele mineralen. Ook gaf hij poëtische kleurbeschrijvingen. Het geheel is een geweldig document voor alle personen werkzaam in en met kleuren en voor iedereen met interesse in alle kleuren van de natuur en in de theorie van kleur.

ISBN 978-3-8321-9990-6, “Die Farben der Natur”, Patrick Baty, DuMont Buchverlag, 2021, 290 pagina’s.