Zien en waarnemen vormen de basis voor filmtechnieken (1)

7 augustus 2021

Al in het voorwoord van het omvangrijke studie- en referentieboek “Motion Picture Design” van Hans-Jörg Kapp, auteur en professor voor regie en dramaturgie aan de Hogeschool in Hannover, valt de zorg voor en omvang van de behandeling op over de onderdelen en onderwerpen, die nodig zijn om inhoudelijk perfecte scènes in een film te realiseren.

Zien en waarnemen vormen de basis voor filmtechnieken (1)

Motion Picture Design

Het boek behandelt de mogelijkheden en trucs voor het realiseren van emotie en echtheid in filmontwerpen, is bijzonder geschikt voor zowel beginners als voor professionals en geeft alle noodzakelijke antwoorden op meerdere vooraf gestelde vragen en op alle vragen die spontaan opkomen bij de gebruikers van dit bijzonder interessante studieboek.

Op vragen als: “Hoe slaagt een film erin om onder de huid van het kijkende publiek te kruipen?” en “Hoe kan dit effect adequaat worden bereikt?” Deze vragen vormen het uitgangspunt van dit boek over filmtechnieken, beeldvorming en de emotionele werking ervan. Het biedt conceptuele tools, zodat filmideeën kunnen worden omgezet bij het realiseren van succesvolle films.

Zien en waarnemen vormen de basis voor filmtechnieken (1) - 2
Er is voor velen echt sprake van een verschil in de grootte tussen beide ronde vlakken. De werkelijkheid is echter verbluffend anders! Een plaatje uit het boek “Motion Picture Design”.

Aan de hand van talrijke gedetailleerde analyses van beroemde films wordt het gebruik van verschillende filmische middelen geanalyseerd. Veel praktische tips wijzen op manieren en middelen om de productie van filmische films van hoge kwaliteit mogelijk te maken die verder gaan dan de films die in de blockbusterbioscoop worden vertoond.

Het boek maakt de lezer vertrouwd met filmische ontwerpparameters als camerabeelden, filmische ruimte, figuren en objecten, licht- en kleurontwerpen, bewegingen, visuele schokken en het ritme. Vanaf de komst van de film boeide de bioscoop zijn bezoekers met de verrassende emotionele kracht van het bewegende beeld. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-446-44296-2, “Motion Picture Design”, Hans-Jörg Kapp, Carl Hanser Verlag, 2021, 580 pagina’s.