William Stewart Halsted (1852-1922)

20 augustus 2021

De Amerikaanse chirurg William Stewart Halsted (1852-1922) is bekend geworden door zijn ontwikkeling van het strikt vasthouden aan hygiënemaatregelen tijdens chirurgische ingrepen en vooral door het gebruik van steriele materialen. Hij introduceerde tevens verschillende nieuwe operaties, waaronder de operatie van een radicale borstamputatie na het vaststellen van borstkanker.

William Stewart Halsted (1852-1922)

Halsted had invloed op medische opleidingen in de USA.

Hij studeerde vanaf 1870 geneeskunde aan het Yale College en vanaf 1874 verder aan het College voor Chirurgie in New York en studeerde af in 1877. Aansluitend op zijn artsenstudie was hij vanaf 1878 tot in 1880 in Europa voor het opdoen van kennis en ervaring in de geneeskunde. In 1880 werkte hij als chirurg in meerdere ziekenhuizen in New York en gedurende zijn professionele leven is hij als een verwerker ervan verslaafd geworden aan cocaïne en later ook aan morfine, die in die tijd niet illegaal waren.

Hij voerde het gebruik van gummihandschoenen bij operaties in en experimenteerde met het injecteren van cocaïne en morfine voor plaatselijke verdovingen. In 1885 werd voor het eerst cocaïne gebruikt in de tandheelkunde. Hij was ook verbonden aan de John Hopkins Medical School in Baltimore en werd daar benoemd als professor in de chirurgie. Verder had Halsted grote invloed op de inhoud van diverse medische opleidingen in de USA en geldt als een invloedrijke chirurg op het gebied van de moderne chirurgische kankertherapie.


Gerelateerde artikelen