Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (30a)

22 augustus 2021

In 1985 verscheen een eerste druk van het boek “Das Stereobild in Wissenschaft und Technik”, waarin auteur en weerkundige Dieter Lorenz op een bijzondere wijze de mogelijkheden van stereoscopische beelden in de anaglyfenbeeldtechniek toont in de vorm van beschrijvingen, tekeningen en een schat aan 3D-anaglyfenplaatjes.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (30a)

Anaglyfenbeeldtechniek voor 3D-foto’s

De lezers maken door een heldere uitleg van de stereoscopische theorie en praktische vertaling ervan kennis met het resultaat van stereofotografie en een gedrukte omzetting van twee afzonderlijke beelden in het anaglyfenplaatje. Voor het bekijken van de anaglyfen voegde de uitgever een kartonnen uitvoering van een 3D-bril toe.

Het juiste gebruik van de rood-groene bril is uitvoerig uitgelegd. Voor de geoefende kijker zullen er weinig visuele problemen tevoorschijn komen. De beginnende kijkers zullen wel rekening moeten houden met enige oefening en geduld. Voorwaarde is wel dat beide ogen gelijktijdig en optimaal moeten functioneren.

Als alles gelukt is kan de kijker genieten van visuele diepte in het platte vlak van de afbeelding. Dieter Lorenz werd mede door zijn werk als meteoroloog al snel een zeer actieve liefhebber van de mogelijkheden van de stereofotografie.

In eerste instantie maakte hij voornamelijk vele driedimensionale foto’s van wolkenformaties en kwam in contact met personen, die geïnteresseerd waren in het organiseren van een expositie met 3D-foto’s en bijbehorende 3D-apparatuur en hupmiddelen. (Wordt vervolgd).

ISBN 90-6834-025-5, “Anaglyfen. Stereo-afbeeldingen rond kunst, wetenschap en techniek”, Dieter Lorenz, Aramith Uitgevers, 1987, 95 pagina’s + anaglyfenbril.