Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (52b)

20 juni 2023

In het jaar 1967 werd een hologram van een poserend persoon gemaakt door Larry Siebert en hij maakte daarbij de weg vrij voor holografische portretten met gebruik van de pulserende laser. In 1968 was het Steve Benton die het witlicht transmissiehologram uitvond. De afbeelding in het hologram kan men met het gewone licht bewonderen. Voor zijn baanbrekende inspanningen werd Dennis Gabor in 1971 beloond met de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (52b)

Holografie - Toveren met licht

Ook Hans de Rijk (veelal ook bekend als Bruno Ernst) werd betoverd door de magie van een driedimensionale afbeelding op een plat vlak. Hij verdiepte zich in de historie van de geometrische optica en in het ontstaan van een geheel nieuwe vorm van een driedimensionale beeldtechniek, die onder het begrip holografie de wereld zou gaan veroveren. Het resultaat van zijn inspanningen is een prachtige publicatie geworden met zelfs een echt hologram op de titelzijde aangebracht.

Op een heldere en onderhoudende wijze schrijft hij over lastige onderwerpen als de golfbeweging van licht, golftheorie, interferentiepatronen, de realisatie van diverse typen van hologrammen, de reconstructie van een hologram en toepassingen van hologrammen en holografische meet- en opslagtechnieken. (Wordt vervolgd).

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (52b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (52b) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (52b) - 4

ISBN 90-6834-011-5, “Holografie - Toveren met licht”, Bruno Ernst, Aramith Uitgevers, 1986, 112 pagina’s.

ISBN 3-88984-102-3, “Holografie in der Bundesrepublik Deutschland (1979-1989)”, Peter Zec, Deutsche Gesellschaft für Holografie, 1989, 114 pagina’s.