Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (55a)

9 september 2023

Ondanks de snelle innovatieve ontwikkelingen in vele toepassingsmogelijkheden van beschikbare en gebruiksvriendelijke apparatuur in digitale vormen, systemen, methoden en technieken en beschikbaarheid daarvan in de vorm van digitale opname- en weergave-apparaten en de verwevenheid in dagelijkse toepassingen van foto- en filmapparaten voor 3D-fotografie kunnen wij uit ervaringen vaststellen dat er nog steeds grote belangstelling bestaat voor het bezitten van een exemplaar van het boek “The World of 3-D - A practical guide to stereo photography by Jac. G. Ferwerda”.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (55a)

The World of 3-D van Jac. G. Ferwerda

Ooit waren wij in het bezit van een exemplaar van de eerste editie van dit boek uit het jaar 1982. Daarna verschenen er verschillende uitgebreidere herdrukken met uiteindelijk een laatste versie in de vorm van een fotografische heruitgave in 2003. Voor deze heruitgave, die aangegeven staat als vierde druk, schreef Abram Klooswijk een compacte biografie over de initiatiefnemer van het opstellen van artikelen voor een handleiding voor alle liefhebbers en professionele personen van het toepassen van driedimensionale fotografie, de astronoom en docent wiskunde Jacobus G. Ferwerda (1910-1990).

Abram begint zijn inleiding over J. G. Ferwerda, door familie en vrienden “Koo” genoemd, met een algemeen gehoorde opmerking in de kringen van beoefenaars van 3D-fotografie over de inhoud van dit voortreffelijke standaardwerk voor 3D-fotografie beoefenaars: “Elke regel in dit boek is vandaag even geldig als in 1982”, het jaar van het uitkomen van de eerste druk in de Engelse taal. Door de jaren heen hebben veel experts dit boek "The Bible of Stereo Photography" genoemd.

Sinds de eerste druk in 1982 zijn er duizenden exemplaren van The World of 3-D verkocht aan stereofotografen over de hele wereld. Dit boek wordt daarmee algemeen erkend als de standaardtekst over dit onderwerp. Het is nog steeds het meest complete en definitieve boek dat momenteel beschikbaar is over stereofotografie in al de theoretische en praktische aspecten, van het zien, maken en productie van driedimensionale beelden. (Wordt vervolgd).

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (55a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (55a) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (55a) - 4

ISBN 90-71377-51-2, “The world of 3-D”, Jacobus G. Ferwerda, 3-D Book Productions, 2003, 3e druk, 300 pagina’s.

ISBN 90-71377-08-3, “3-D montagewijzer”, Harry zur Kleinsmiede, 3-D Book Productions, 1993, 24 pagina’s.

“Fotograferen in 3-D”, H. Elsinga, Nederlandse Vereniging voor Stereofotografie, 1983, 24 pagina’s.


Gerelateerde artikelen