Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (55b)

9 september 2023

Het boek begint met de informatie die eenvoudig genoeg is voor de absolute beginner, maar gaat verder in logische stappen om meer geavanceerde en diverse onderwerpen te behandelen. Lees op het internet ook de mooi geschreven biografie van 3D-expert Jacobus G. Ferwerda door Ronald Schalekamp via de website met de benaming “3-D Legends Hall of Fame” en maak kennis met vele mooie stereofoto’s.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (55b)

The World of 3-D van Jac. G. Ferwerda

De oorsprong van dit referentieboek startte al in de beginjaren van een 3D-club van enthousiaste liefhebbers en beoefenaars van stereofotografie. Zij hadden behoefte aan achtergrondinformatie en praktijktips om de beste 3D-foto’s te maken. De club kreeg in 1973 een officiële status en ging verder als Nederlandse Vereniging voor Stereofotografie - NVvS.

Binnen deze vereniging, waarvan Koo ook lid was, verscheen een bundeling van artikelen en praktische tips in de uitgave “Stereofotografie stap voor stap” (1977), waarvan al spoedig een herdruk moest verschijnen. Inmiddels was in 1975 een internationale vereniging voor stereofotografie opgericht onder de ook nu bestaande benaming ISU - International Stereoscopic Union. Deze vereniging werd in Wageningen opgericht en bestaat in 2025 dan 50 jaar. In dat jaar staat volgens planning een ISU-Congres gepland met een vermoedelijke locatie in de plaats van oprichting, namelijk Wageningen.

Voor de NVvS - Nederlandse Vereniging voor Stereofotografie een unieke gebeurtenis om meer personen te interesseren in de bijzondere mogelijkheden van het maken van 3D-beelden en de mogelijkheden om deze beelden te projecteren op groot formaat (zie www.stereofotografie.nl). Interessant voor alle beginners is de informatie voor het stap-voor-stap in 3D fotograferen in beide compacte brochures.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (55b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (55b) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (55b) - 4

ISBN 90-71377-51-2, “The world of 3-D”, Jacobus G. Ferwerda, 3-D Book Productions, 2003, 3e druk, 300 pagina’s.

ISBN 90-71377-08-3, “3-D montagewijzer”, Harry zur Kleinsmiede, 3-D Book Productions, 1993, 24 pagina’s.

“Fotograferen in 3-D”, H. Elsinga, Nederlandse Vereniging voor Stereofotografie, 1983, 24 pagina’s.


Gerelateerde artikelen