Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (5c)

22 april 2019

In ons land werd de uitvinding van Gabor zeer gewaardeerd en steeds vaker toegepast. Op grond van zijn verdiensten voor de technische natuurkunde en in het bijzonder die voor de toegepaste optica werd hem in ons land een eredoctoraat verleend. Bij senaatsbesluit van 7 december 1970 werd door de toenmalige Technische Hogeschool Delft aan professor Dennis Gabor, D.Sc., dit eredoctoraat in de technische wetenschappen toegekend.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (5c)

Wat is holografie?

De bijbehorende erepromotie vond plaats op 9 januari 1971 tijdens de buitengewone vergadering van de Senaat, ter gelegenheid van de 129e dies natalis van de Technische Hogeschool. Promotor was professor dr. ir. J.B. le Poole. Voor zijn uitvindingen en bijzondere inzet voor het vakgebied natuurkunde werd Dennis Gabor in 1971 bovendien onderscheiden met de Nobelprijs voor Natuurkunde. Uit handen van de koning van Zweden ontving hij de belangrijke erkenning voor een wereldberoemde en unieke uitvinding: Holografie.

Dennis Gabor is op 5 juni 1900 geboren in Boedapest en overleden op 8 februari 1979 in Londen. Zijn uitvinding werd pas na de uitvinding van een krachtige mono-chromatische lichtbron: de laser, op grote schaal verder ontwikkeld en zoals we inmiddels in ons dagelijks leven ervaren met succes in zeer veel uitvoeringen en toepassingen gebruikt. Vooral in de 60-er tot inde 90-er jaren van de vorige eeuw werden hologrammen voor kunstzinnige doeleinden ontworpen, gerealiseerd en getoond in meerdere gewaardeerde exposities.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (5c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (5c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (5c) - 4
Afb. 1 Een stereoscopische opname van een 3D-hologram met een holografisch portret van schilder Carel Willink. Afb. 2 Het allereerste bankbiljet ter wereld met een hologram. Afb. 3 De allereerste postzegel ter wereld met een hologram.

In het jaar 1988 brachten de Oostenrijkse Bank en de Oostenrijkse Post respectievelijk het eerste bankbiljet en de eerste officiële frankeergeldige postzegel, beiden bedrukt met een hologram, op de markt. Het gebruik van holografisch materiaal in allerlei druktechnische beveiligingstechnieken nam juist in de 90-er jaren en daarna in kolossale hoeveelheden toe.

Wat is holografie?, J. de Jong, Technische Hogeschool Delft - TTC, 1981, 30 pagina’s.


Gerelateerde artikelen