Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (7b)

22 augustus 2019

De auteurs bewijzen ook dat de inhoud en betekenis van dit spreekwoord ook nu nog aan de basis staan van een noodzaak om onze visuele waarneming te prikkelen om allert te zijn en op te letten dat wij echt en bedrog in teksten, van scènes en beelden kunnen onderscheiden. Het kijkproces is in al zijn situaties en fasen zeer complex. In meerdere gebieden van de wetenschap wordt elke dag onderzoek gedaan naar de fysiologische en psychologische werking van ons complete visuele systeem van oog tot en met het brein.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (7b)

Door de ogen naar de visuele cortex

Het boek brengt uit het grote geheel aan wetenschap, kennis en ervaring op een geheel eigen wijze het resultaat uit meerdere jaren onderzoek. De auteurs waarschuwen wel dat niet iedereen alles zo ziet, zoals het beschreven is in dit boek. Zien is telkens zo’n individueel proces, dat niemand aan zijn ogen hoeft te twijfelen, wanneer er een andere mening bestaat of er een andere indruk is.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (7b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (7b) - 3
Voorbeelden van de vaas-gezicht-illusie.

Het zien van kleuren en de invloed ervan op de psyche en de waarneming zijn niet besproken. Wanneer we ons openstellen en bewust worden voor het verschijnsel van optische illusies en bedrog zullen we ons bij het kijken, observeren, waarnemen en gewoon zien realiseren dat er veel valt te ontdekken en er werkelijk veel te beleven is in ons dagelijks proces van kijken.

Het gedeelte van de paragrafen begint met een filosofische benadering over onze zintuigen, waarvan er ‘officieel’ vijf zijn benoemd. Enkele zintuigen vertegenwoordigen meerdere activiteiten, resp. functies. (Wordt vervolgd).