Veiling van wetenschappelijke instrumenten bij Dorotheum

19 september 2019

Op 25 september 2019 vindt de jaarlijkse veiling van historische wetenschappelijke instrumenten, modellen, wereldbollen en bijzondere foto-apparaten en toebehoren plaats. Traditioneel start deze veilingdag met het ter veiling aanbieden van antieke objecten, voorwerpen, beelden, sieraden, sculpturen, tafel- en wandklokken, volkskunst en een schat aan gebruiksvaria. Dan staat vanaf 16.30 uur de tweede veiling in Ludwigstorff-zaal gepland.

Veiling van wetenschappelijke instrumenten bij Dorotheum

Veilinghuis Palais Dorotheum Wenen

Voor een bezichtiging en beoordeling van de veilingstukken zijn meerdere kijkdagen in het programma opgenomen. Belangstellenden kunnen zich zonder aanmelding vooraf op de hoogte stellen van het veilingaanbod in meerdere zalen van Palais Dorotheum. Recent ontvingen wij de dubbel uitgevoerde catalogus met het complete aanbod van beide veilingen. De stukken zijn afgebeeld en alles is voorzien van de belangrijkste gegevens en bij meerdere stukken is zelfs een uitgebreidere toelichting toegevoegd.

Veiling van wetenschappelijke instrumenten bij Dorotheum - 2 Veiling van wetenschappelijke instrumenten bij Dorotheum - 3 Veiling van wetenschappelijke instrumenten bij Dorotheum - 4
Een fotocamera voor de speurders van toen van Josef Wanaus uit ca.1890 op een inzet van € 300 en een Nicnon binoculair camera met inzet € 400.

Het geheel aan informatie is tevens zichtbaar op de site van het veilinghuis, omdat ook op afstand telefonisch of digitaal kan worden geboden op de veilingstukken. Naast de bekende tafelmodellen van draaibare wereldbollen, een zakwereldbol en een constructie van een door het licht van een olielampje aangestraalde combinatie van aarde en maan, worden er tevens aangeboden zonnewijzers, kompassen, een toneelkijker uit 1823, een microscoop uit 1884 en verschillende apotheker potjes. Ook zijn er anatomische en botanische modellen voor studie in het gevarieerde aanbod van deze internationale veiling.

Veilinghuis Palais Dorotheum, Dorotheergasse 17, A-1010 Wenen, www.dorotheum.com.


Gerelateerde artikelen