Speciale fotograficaveiling van verzamelbare objecten

19 september 2019

Onder de wervende titel “Geheime verhalen!” vindt de Fotografica- & Filmveiling van het Veilinghuis Auction Team Breker in Köln plaats op zaterdag 21 september 2019 en zal zoals gebruikelijk precies om 9 uur starten. Het is weer een schatkamer vol interessante en waardevolle verzamelbare veilingstukken geworden.

Speciale fotograficaveiling van verzamelbare objecten

Auction Team Köln

Eén van de merkwaardigste stukken in de veiling is ongetwijfeld de stiekeme camera in de hoed van een detectieve van ontwerper en maker Gaumont (rond 1880-1890) met het veilingnummer 587 en een startprijs van € 7.500. Op de titelpagina van de dikke catalogus (€ 28) is de hoed afgebeeld. Het veilinghuis verwacht een opbrengst die ligt tussen de € 12.000 en € 18.000.

De vrijdag voor de veilingdag is in de namiddag een voorbezichtiging mogelijk. Traditioneel vindt tijdens die periode een buffet plaats, waar veel verzamelaars en belangstellenden gebruik van maken. De 151e speciale veiling van fotografica- en filmapparatuur en vele bijbehorende apparaten en accessoires heeft 825 lots, die soms meerdere items bevatten. Al met al kunnen verzamelaars vooraf via internet, de prachtig uitgevoerde catalogus en door vrijdag 20 september a.s. de producten ter plaatse te bekijken en zonodig op verzoek extra van dichtbij te beoordelen.

Kijk op de website van Veilinghuis Breker voor de details en juiste tijden. Het aanbod in de catalogus start met een schat aan fotocamera’s van bekende merken en van een aantal speciale camerafabrikanten en alles uit het analoge tijdperk. Ook zijn er vele aanbiedingen van toebehoren voor foto- en filmcamera’s. Liefhebbers van stereocamera’s vinden een breed assortiment in de daarvoor opgezette sectie van de catalogus en de veiling.

Speciale fotograficaveiling van verzamelbare objecten - 2 Speciale fotograficaveiling van verzamelbare objecten - 3
Afb. 1 Met lot 723 biedt het veilinghuis twee antieke toverlantaarns aan, die respectievelijk door ontwerpers Georges Carette en Max Dannhorn zijn gemaakt. Lot 725 laat een toverlantaarn zien in de vorm van een koektrommel. De geschatte opbrengst van dit model ligt rond de € 15.000. Afb.2 Een selectie van Franse filmstrookjes voor de toverlantaarn (703) en (704) bevat plaatjes uit Engeland en een verzameling Franse strookjes.

Er is zelfs een 3D-camera uit 1864 in het aanbod. Uniek is een geweldige variatie aan typen en fabrikanten van 3D-fotocamera’s en 3D-kijkers. Ook op het gebied van 3D-stereokijkers is er een forse diversiteit in uitvoeringen.

Voor de vele prachtige houten uitvoeringen worden eveneens stereokaarten aangeboden. Na de stereoscopische sectie is de catalogus gevuld met de bekende box-, balg- en klapcamera’s en zien we antieke objectieven en klassieke camera’s, waarin ook de al genoemde spionagehoed is afgebeeld. De catalogus sluit af met klassieke foto’s, toverlantaarns en plaatjes, optisch speelgoed, kijkdozen en optische illusies. Een geweldige hoeveelheid materiaal.

Auction Team Köln, Otto-Hahn-Strasse 10, D-50997 Keulen, www.Breker.com.