Fotonica: sleuteltechnologie in innovatieve ontwikkeling

25 september 2019

Het magazine “Universiteit Twente.” voor alumni en relaties van de UT, bracht in de uitgave zomer 2019 een uitgebreid artikel over de sterke groei in de technologie van de fotonica, een sleuteltechnologie in een geweldig groeiende markt voor optica en fotonica innovaties en toepassingsmogelijkheden. Het artikel aan de hand van de auteur Wiebe van der Veen geeft de lezer een kijkje in het hypermoderne MESA+ NanoLab van de Universiteit Twente op het complex in Enschede.

Fotonica: sleuteltechnologie in innovatieve ontwikkeling

Universiteit Twente

Hij laat wetenschappers aan het woord, die onderzoek doen naar onder andere het geleiden van elektronen tussen moderne chips en andere apparatuur voor veelbelovende toepassingen in de geneeskunde, nog snellere en efficiëntere communicatie in 5G-netwerken en voor nieuwe en unieke toepassingen in de autoindustrie. Op de UT-campus is ook de High Tech Factory gevestigd en wordt er samengewerkt met het Fraunhofer Project Center.

Fotonica: sleuteltechnologie in innovatieve ontwikkeling - 2

Telkens worden nieuwe samenwerkingsverbanden en instellingen opgericht om nieuwe ontdekkingen en veronderstellingen uit te testen. Daarbij spelen alle onderdelen binnen de vakgebieden Optica & Fotonica sterke rollen en is er zeer veel vraag naar hooggekwalificeerde studenten en academici met interesse in de vakken optica en fotonica.

Het tijdschrift “I/O Magazine” is een uitgave van het ICT-Onderzoek Platform Nederland. In de uitgave van april 2019 staat het verslag van de eerste Conferentie Nederland Digitaal over de stand van zaken met de digitalisering in Nederland en het bespreekbaar maken van de strategie, de ethische vraagstukken en het maatschappelijke en economische draagvlak voor het uitvoeren van een verdere digitalisering van processen en systemen. Ook was er aandacht voor kunstmatige intelligentie en het maatschappelijke draagvlak en de acceptatie. Andere artikelen gaan over het gebruik van computers voor het controleren van wiskundige bewijzen, over snelheden van grote netwerken en de invloed van groepsstructuren erop en over het personaliseren van nieuwsberichten die worden doorgestuurd naar app-gebruikers.


Gerelateerde artikelen