Door een telescoop vonden we onze plaats in het heelal

26 september 2019

In 1609 plaatste Galilei twee lenzen in een cilindrische buis, keek ermee naar de lucht en voor altijd veranderde onze kennis over de plaats van onze aarde in het universum. In het pocketboek “Seeing and Believing” beschrijft auteur Richard Panek op prettige, enthousiaste en op uiterst informatieve wijze een verhaal over de ontdekking door een “ontdekking” van de telescoop, één van de paar uitvindingen die op een revolutionaire manier onze kijk op de wereld, het heelal en het universum heeft kunnen beïnvloeden.

Door een telescoop vonden we onze plaats in het heelal

Seeing and Believing

De inhoud van het boekje is een schatkamer aan weetjes, feiten en gebeurtenissen over eeuwenoude beroemde figuren die hebben bijgedragen aan de opbouw van een kosmologische odyssee. Ruim gezegd loopt dit overzicht vanaf de eerste handelingen van Galileo Galilei (in meerdere taalgebieden wordt zijn naam aangegeven als Galileo), naar de inzet van William Herschel, een succesvolle Duits-Britse astronoom en ontdekker van Uranus, via George Ellery Hale, Amerikaans astronoom, die aan de wieg stond van de bouw van de observatiestations op de bergen Mount Wilson en Mount Palomar.

De belangrijkste aandacht is er echter voor de telescoop zelf. Een eer is ook gegeven aan het team van astronomen en technici dat ervoor zorgde dat de Hubble Space Telescope in 1996 ons verrijkte met een groter universum. Galilei (1564-1642) moest een gevecht leveren voor een erkenning.

ISBN 978-1-84115-286-2, “Seeing and Believing”, Richard Panek, Fourth Estate Ltd., 2000, 198 pagina’s.


Gerelateerde artikelen