Moderne mythen passen in de hedendaagse geschiedenis (1)

30 september 2019

De antieke en de moderne geschiedenis zijn onder meer ontstaan door een integratie en stapeling van gebeurtenissen, feiten, vertellingen, verzinselen, werkelijkheden, waarheden, onwaarheden en leugens en bestaan heden ten dage in geschreven, gedrukte en gesproken vormen. Tegenwoordig kunnen we tevens vaststellen dat al deze vormen voornamelijk in digitale vorm zijn opgeslagen en op een eenvoudige wijze bewerkt, gewijzigd en gemanipuleerd kunnen worden.

Moderne mythen passen in de hedendaagse geschiedenis (1)

De grote mythen van de moderne geschiedenis

Alles nog los gezien van de mogelijkheden om door beelden en figuren het geheel aan “eerlijke” informatie te versterken. En ineens zitten we in een wereld van mythen en geloven we wat er staat geschreven of ons verteld wordt.

In het boek “De grote mythen van de moderne geschiedenis” neemt auteur Jacques R. Pauwels de lezers mee op een informatieve en vooral inspirerende reis door de geschiedenis van een reeks bijzondere voorvallen en gebeurtenissen, die de toekomst na deze voorvallen voor vele personen op misschien wel een ongewenste wijze drastisch hebben aangetast.

In zijn uitgebreide inleiding wordt de lezer alvast inhoudelijk op de hoogte gebracht van het bestaan van een aantal historische en moderne mythen uit lang vervlogen tijden en uit de moderne geschiedenis van de periode van de 18e tot en met de 20e eeuw. Hij waarschuwt de lezers voor de schokkende feiten uit de gedetailleerde onderzoeken en de resultaten uit zijn nijvere arbeid om de waarheid boven tafel te brengen. Volgens hem is het gebruik van het fenomeen mythen in orde.

Het zijn immers vertellingen waarin veel fantasie is verwerkt, maar die ook waarheden kunnen bevatten. Mythen zijn echter niet bedoeld om de waarheid volledig en zonder enig voorbehoud te vertellen. De mens wil op de hoogte gebracht worden van alle specifieke gebeurtenissen en wel op een objectieve begrijpelijke en vooral op een overtuigende wijze. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-94-6267-142-3, “De grote mythen van de moderne geschiedenis”, Jacques R. Pauwels, Uitgeverij EPO, 2019, 265 pagina’s.


Gerelateerde artikelen