Vertrouw uw ogen niet bij het zien van optische illusies (1)

29 augustus 2018

Voor de vele Duitstalige fans van visuele en optische illusies verscheen onlangs de vertaling van het eerder in OF besproken Engelstalige boek “Optical Illusions” van uitgever QED Publishing. Ook bij deze nieuwe publicatie van uitgever arsEdition kan door de uitvoering van de voorzijde het figuur in het midden bewogen worden om extra optische effecten te realiseren. De inhoud van dit kijk- en doeboek bevat een schat aan voorbeelden, verklaringen en educatieve experimenten voor het vervaardigen van eigen optische illusies.

Vertrouw uw ogen niet bij het zien van optische illusies (1)

Optische Illusionen

Het kwaliteitsboek is uitgevoerd in gebonden uitvoering met een stevig omslag en kan tegen een stootje, hetgeen het gebruik in het onderwijs eenvoudig mogelijk maakt. Een boek vol visuele raadsels, optische verwisselingen en fantastische kleureffecten om het brein op de proef te stellen. Of het nu onmogelijke figuren, rare perspectieven, dubbelzinnige beelden of stralende vierkanten zijn, ze worden allemaal op een heldere wijze verklaard.

Vertrouw uw ogen niet bij het zien van optische illusies (1) - 2 Vertrouw uw ogen niet bij het zien van optische illusies (1) - 3
Zwevende hekjes (li) en stralende vierkanten (re). Uit: Optische Illusionen, arsEdition, 2018.

Op school, in de vriendenkring of in familieverband, geeft de inhoud telkens voldoende aanleiding om aan de slag te gaan met het fenomeen van ogen bedrogen en optische verschijnselen die volslagen helder blijken te zijn maar toch zeer raadselachtig over lijken te komen bij de kijkers.

In een korte en rijk geïllustreerde inleiding brengen de auteurs kijkers al in een juiste stemming. Zij leggen uit hoe men kijkt door middel van het optisch systeem en de verwerking van de beeldprikkels door het brein in de visuele cortex. Enkele optische trucs zijn al weergegeven als opstap naar een veelheid aan speciaal ontworpen plaatjes en verrassende variaties op klassieke illusies. Natuurlijk speelt licht daarin de hoofdrol. Zonder licht is er geen beeld en schaduw.


Gerelateerde artikelen