Vertrouw uw ogen niet bij het zien van optische illusies (2)

29 augustus 2018

Het onderwerp licht is meteen de titel van het eerste hoofdstuk, met onder andere de behandeling van onderwerpen als contrast, raadselachtige kleuren, kleurenadaptie en neonkleureffecten. In het tweede hoofdstuk zijn de Poggendorff-illusie, magische rietjes, Romeinse tempel, Sarcones ellipsen, het Jastrow-kaartspel, de groter-kleiner-illusie, de scheve torens, de illusie van eend-konijn en onmogelijke figuren met LEGO-stenen behandeld.

Vertrouw uw ogen niet bij het zien van optische illusies (2)

Optische Illusionen

Ogenschijnlijk zijn er in de kleine bouwconstructies de gewone steentjes gebruikt. Daarna volgt een behandeling van beeldwegingen, die spontaan kunnen ontstaan, in hoofdstuk drie. De zogenoemde Pac-Man-illusie en het aanvullen van onvolledige figuren door ons brein is behandeld in hoofdstuk vier. In dit hoofdstuk maakt de lezer ook kennis met het wonder van het 3D-stereogram (ook wel als autostereogram aangeduid) aan de hand van twee voorbeelden.

Dankzij de uitleg van het principe kunnen de lezers met enige oefening de verborgen 3D-beelden oproepen. Lezers met problemen in het gezichtsvermogen, niet volledig en gelijktijdig met beide ogen kunnen zien of problemen hebben met het zien van diepte zullen mogelijkerwijs het 3D-effect niet ervaren. Na dit hoofdstuk is het tijd voor de illusie experimenten. Bij alle experimenten geven de auteurs een opsomming van de benodigde hulpmiddelen en een stap-voor-stap beschrijving over het betreffende experiment.

Gezamenlijk is er de bouw van de onmogelijke driehoek met gebruik van dobbelstenen en een magisch eindsteentje. Je bouwt je eigen hologramprojector, je monteert een hypnoseschijf, je verrast iedereen met de Jastrow-illusie, je veroorzaakt een gat in je hand en speelt met nog veel meer optische experimenten om elkaar te verrassen als een opkomende goochelaar. Met enkele te kopiëren onderdelen voor experimenten, oplossingen van vraagstukken, een verklarende woordenlijst en een trefwoordenregister sluiten het boek af. Het geheel is een goed verzorgd leerzaam boek voor alle liefhebbers van illusies en voor educatieve doeleinden.

ISBN 978-3-8458-2659-2, “Optische Illusionen”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, arsEdition, 2018, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen