Visuele en optische illusies geven plezier en opwinding

16 april 2019

Voor jongeren, scholieren en ouders is van een eerder uitgegeven Engelstalige editie over de wonderbaarlijke wereld van visuele, optische en andere vormen van visuele fenomenen de leerzame en speelse publicatie Optische Illusies verschenen. Het spel met illusies begint met het draaiwiel in een ronde uitsparing van de titelzijde.

Visuele en optische illusies geven plezier en opwinding

Optische Illusies

Met de vraag “Kun je echt geloven wat je ziet?” krijgen de lezers een compact beeld van de belangrijkste onderdelen van onze ogen waarmee wij beelden waarnemen en hoe wij ons al snel laten “bedriegen” door eenvoudige combinaties van stippen in bepaalde contexten. De auteurs van het boek hebben het speelse onderwerp ingedeeld in de begrippen licht, lijnen en ruimte, beweging en hersenen, gevolgd door het vermakelijke visuele spel met de hersenen.

Om alles en bijzondere verschijnselen ook op speelse wijze te ervaren bevat het boek een forse hoeveelheid zelf uit te voeren visuele experimenten en proefjes. Door de heldere en gedetailleerde beschrijvingen kunnen de meeste experimenten ook in de school worden uitgevoerd, zoals het “Gat in je hand”, “Je eigen hologramprojector” en de “Onmogelijke driehoek”.

De lezers krijgen informatie en wetenswaardigheden over hoe je met licht, beweging, lijnen en ruimte je hersenen kunt foppen. Andere fenomenen als 3D-autostereogrammen, na-effecten of nabeelden, de pulserende ster, omkeerfiguren, de Jastrow-illusie en neonkleureneffect maken de inhoud ervan een fascinerende en leerzame ervaring. De antwoorden op gestelde vragen bij enkele afbeeldingen staan achterin het boek.

ISBN 978-94-6354-310-1, “Optische Illusies”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, Lantaarn Publishers, 2019, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen