Visuele en optische illusies spelen met de waarneming (1)

10 juli 2016

Uit China ontvingen wij een serie van drie vermakelijke, illustratieve en prachtig uitgevoerde boekjes over optische illusies en andere verschijnselen van optisch bedrog. Op namen van personen na, jaartallen en enkele specifieke uitdrukkingen na, staan alle teksten van toelichtingen en de onderschriften van illustraties in de Chinese taal weergegeven. Het zijn stuk voor stuk sieraden voor de vele liefhebbers van visuele en optische illusies, ook als er geen kennis beschikbaar is over de Chinese taal. Op de titelpagina’s van de drie boekjes staan enkele algemene teksten als “Interessante visuele illusies” en “Handboek met kunstillustraties”.

Visuele en optische illusies spelen met de waarneming (1)

Optical Illusions deel 1

Boekje 1 bevat een overzicht met de grote lijnen van de geschiedenis en het ontstaan van optische illusies, gekoppeld aan meerdere wetenschappers die bijdroegen aan de ontwikkelingen van onze huidige kennis over illusies en vele andere visuele verschijnselen. Voor deskundigen op het vlak van zien, waarnemen, kunst en visuele illusies geen nieuwe ontdekkingen van nooit eerder verschenen illusies, maar wel weer verrassende voorstellingen en variaties op bestaande klassieke illusies en leuke bewerkingen van deze klassieke illusies.

Deel 1 begint met het bespreken van de vroegere Griekse en de Aziatische bouwkunsten, waarin bouwmeesters in delen van historische gebouwen gebruik gemaakt hebben van illusionistische kunstgrepen. Aandacht is er voor Aristoteles, Euclides en Ibn al-Haitham. Daarna zijn er beschrijvingen over de werking van het oog, de vergelijking met de fotocamera en over baanbrekende bevindingen over zien en het waarnemen door de wetenschappers Johannes Kepler, René Descartes, George Berkeley en Edme Mariotte. Dit gedeelte eindigt met de spiraal van Fraser (1908).

Optical Illusions deel 1, Chinese publicatie, 32 pagina’s, ISBN 978-7-5342-8917-0.

(wordt vervolgd)


Gerelateerde artikelen