Visuele en optische illusies spelen met de waarneming (2)

11 juli 2016

Het tweede hoofdstuk in deel 1 laat lezers kennismaken met het wetenschappelijke werk van onder andere Johann Christian Poggendorff, Johann Karl Friedrich Zöllner, Wilhelm Wundt, Hermann von Helmholtz, Mario Ponzo, Hermann Ebbinghaus en Gaetano Kanizsa. Natuurlijk zijn de bij deze personen horende optische illusies afgebeeld en toegelicht. Ook de populaire optische illusies van Ludimar Hermann en die van Joseph Jastrow (de eend of het konijn) zijn besproken. Op een bijzondere wijze is een beeld gegeven van de bekend veronderstelde vaas van Edgar Rubin, van de kubus van Louis Albert Necker en van de afbeelding van Edwin Boring met een beeld van de oude en jonge vrouw in een plaatje.

Visuele en optische illusies spelen met de waarneming (2)

Optical Illusions deel 2

Dit hoofdstuk sluit af met de tafel van Roger Shepard, de cafémuur naar een ontdekking door Richard Gregory en een praktische uitvoering van het verschijnsel langere of kortere lijnen van Müller-Lyer. Het derde hoofdstuk informeert de lezers over het verschijnsel licht, het specifieke deel van het zichtbare licht in het elektromagnetische spectrum, het baanbrekende werk en de resultaten van experimenten door Isaac Newton. De bijdragen van de wetenschappers Albert Henry Munsell en Johann Wolfgang von Goethe over kleurzijn eveneens in beeld gebracht. Het werk van Ernst Mach (1838-1916) heeft velen verrast.

Het boekje geeft voorbeelden van zijn merkwaardige visuele ontdekkingen. Ongelooflijk blijft het optisch bedrog dat wordt veroorzaakt door schaduwwerking in het ontwerp van Edward H. Adelson. De publicatie 1 sluit af met voorbeelden van unieke bouwconstructies, het digitaal bewerken van deze afbeeldingen en een bespreking van schilderijen van Peter Paul Rubens en van Georges de La Tour.

Optical Illusions deel 2, Chinese publicatie, 32 pagina’s, ISBN 978-7-5342-8919-4.

(wordt vervolgd)


Gerelateerde artikelen