Visuele en optische illusies spelen met de waarneming (3)

12 juli 2016

De besproken klassieke illusies zijn in een overzicht afgebeeld. In deel 2 komen een aantal specifieke soorten illusies in beeld. De illusie van het perspectief, de reclameborden langs de sportvelden, het gebruik van anamorfotische obstakels op wegen en op wanden van tunnels zijn besproken. Ook het toepassen van anamorfosen in de kunst is in beeld gebracht. Kleur en contrast speelden belangrijke rollen in de experimenten van Michel-Eugène Chevreul. Het boekje laat dit optische spel zien. Met de Fick-illusie is het mogelijk om slanker uit te stralen. Optisch werkt het echt. Een extra scheve toren van Pisa zorgt voor een merkwaardige gewaarwording.

Visuele en optische illusies spelen met de waarneming (3)

Optical Illusions deel 3

In het derde hoofdstuk van dit deel gaat het over de onmogelijke figuren met onder andere de prent van Escher met de trap op en trap af en is er ruim aandacht voor de wonderlijk geschilderde portretten door Arcimboldo. Ook in Japan is voor deze typische kunst een ruime belangstelling ontstaan. Op-art is vertegenwoordigd door Victor Vasarely en de altijd weer verrassende kunsten van Felice Varini met zijn perfect geschilderde ruimtelijke anamorfosen. Het boekje sluit af met een selectie van gerealiseerde experimenten in uitgekozen musea met interactieve ruimtelijke opstellingen om bijvoorbeeld plezier te hebben aan de kamer van Ames of het spelen met bedrog.

Deel 3 van de unieke educatieve boekjes begint drie voorbeelden van klassieke illusies en richt zich dan op spontaan startende beeldbewegingen tijdens het kijken naar de cirkelvormige vlakverdelingen van de befaamde Japanse kunstenaar en professor Akiyoshi Kitaoka. In dit deeltje vindt de lezer meerdere nieuwe voorbeelden van draaiende figuren. De drie boekjes vormen een prachtige aanvulling op de vele eerder verschenen uitgaven met visuele en optische illusies en fenomemen.

Optical Illusions deel 3, Chinese publicatie, 32 pagina’s, ISBN 978-7-5342-8918-7.


Gerelateerde artikelen