Visuele verbeeldingen bij projectie van een hologram (2)

1 november 2018

Het creëren van boeiende hologrammen begint met een visualisatie: de wet van het visualiseren van wat zou kunnen zijn. Het boek “Envisioning Holograms” introduceert een proces waarmee aangevangen zou kunnen worden met het opbouwen van holografische kennis en ervaringen om daarmee met moderne middelen in de multimedia. Met bijvoorbeeld een virtual realitybril wordt onze werkelijke wereld vervangen door een virtuele wereld.

Visuele verbeeldingen bij projectie van een hologram (2)

Envisioning Holograms

Cursisten, studenten en VR-gebruikers bootsen realistische situaties na via computergestuurde poppen en objecten en virtual reality, maar ook met augmented en mixed reality. Met het toepassen van augmented en mixed reality blijf je de echte wereld rondom jou zien, maar tegelijkertijd worden 3D-beelden of hologrammen via een bril in je gezichtsveld geprojecteerd. Bij augmented reality heeft de kijker, resp. de gebruiker geen invloed op deze beelden. In het geval van mixed reality daarentegen beïnvloeden gebruikers de virtuele realiteit wel door bepaalde handelingen uit te voeren.

De inhoud van het boek dient ook als een compacte handleiding voor gebruik van de microsoft HoloLens en windows Mixed Reality. De lezers van het boek ervaren door de gedetailleerde benadering van het visueel combineren van schijn en werkelijkheid met de huidige innovatieve technieken van mixed media, dat personen en objecten bijna levensecht verschijnen. Het prikkelende voorwoord eindigt met de opmerking dat ieder van ons goochelaar zou kunnen worden met 3D-beeldvormen. In de inleiding beschrijft de auteur alle begrippen en technieken van mixed reality.

Het boek bevat 17 hoofdstukken, die verdeeld zijn in vier gedeelten. Met hoofdstukken als: “What’s So Special About Holograms?”, “Where Do We Start?” en “Breakthrough Examples” spelen lezers een actieve rol in de behandeling van dit “lastige” (on)geloofwaardige onderwerp. De inhoud opent ogen, geeft tips en zet aan tot nadenken en activiteiten en is zeer geschikt voor multimedia studies. Bij het boek is een website beschikbaar. Kijk op www.envisioningholograms.com.

ISBN 978-1-4842-2748-0, “Envisioning Holograms”, M. Pell, Springer Verlag - Apress Media, 2017, 317 pagina’s.