VN geeft 2020 aan als het jaar van Plantgezondheid

25 september 2020

In een reeks cahiers uitgegeven door de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - BWM verscheen onlangs de publicatie “Plantgezondheid”. Vanwege de vele interessante onderwerpen, die op zeer boeiende en diepgaande wijze worden behandeld en beschreven, kozen wij ervoor om aan alle uitgaven aandacht te besteden. Staat het onderwerp of thema direct in relatie tot de aandachtsgebieden van Optische Fenomenen dan volgt een uitgebreide behandeling. In alle andere gevallen geven wij onze lezers een compact beeld van de inhoud van deze publicatie.

VN geeft 2020 aan als het jaar van Plantgezondheid

Plantgezondheid

Elke uitgave is geheel gewijd aan een thema uit de levenswetenschappen, speciaal met het oog op maatschappelijke gevolgen ervan. Aan elke uitgave werken deskundigen uit wetenschap, maatschappij en cultuur mee. Het onderwerp “Plantgezondheid” staat in 2020 extra centraal bij overheden en centrale internationale organen door het uitroepen van het Internationaal Jaar van de Plantgezondheid voor de Verenigde Naties. Dit initiatief wordt in het algemeen overgenomen door de politiek en de landelijke overheden, om personen bewust te maken van de inspanningen die nodig zijn om te voorkomen dat planten ziek worden en niet overleven.

In het cahier geven deskundigen aan wat er nodig is om alle planten gezond te houden. Het is een hoopvolle wens van de redactie van deze uitgave dat personen na het lezen van de bijdragen, anders zullen kijken naar de schappen met verse groente en fruit in de supermarkt. De globalisering maakt het er overigens niet makkelijker op. Belagers van de conditie van planten “nemen” ook het vliegtuig of het ruim van een schip op reis van het ene naar het andere continent. Als voorbeeld noemen we de bacterie die de olijfbomen in Zuid-Europa ernstig aantast, of de panamaziekte die de bananenteelt wereldwijd bedreigt.

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat wij voortdurend kunnen beschikken over gezonde gewassen op de akkers, bloeiende bomen in de parken en kunnen profiteren van siergewassen in de kassen. Dat ziekteverwekkers en insecten hen voortdurend belagen, vergeten we wel eens. We kennen inmiddels de gevolgen van heel veel sprinkhanen boven de landbouwgewassen en weidegras. Chemische bestrijdingsmiddelen worden steeds meer vervangen door ontwikkeling van slimme technieken om voedsel te produceren.

ISBN 978-90-73196-98-8, “Plantgezondheid”, Francine Govers, e.a., Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, 2020, 96 pagina’s. Bestellingen zijn mogelijk via de website www.biomaatschappij.nl.


Gerelateerde artikelen