William Hogarth versnelde gebruik van optisch bedrog

11 augustus 2023

Hogarths grafische werken behoren tot de meest iconische van de 18e eeuw - zijn luidruchtige menigten, drukke straten, al dan niet beleefde gezelschappen en al te onthullende verhalen over de menselijke dwaasheid brengen de wereld om hem heen op levendige indrukwekkende wijze tot leven. Onlangs voegden wij weer een boekje met grafische kunst van William Hogarth (1697-1764) toe aan de collectie. In dit voortreffelijk boekwerkje ontbreekt eigenlijk rond ons interessegebied de voorstelling van het echte optisch bedrog.

William Hogarth versnelde gebruik van optisch bedrog

William Hogarth - Visions in Print

William Hogarths Satire on False Perspective, gegraveerd door Luke Sullivan, biedt een prachtige Escher-achtige voorstelling van onmogelijke lijnen en verdwijnpunten: een man steekt zijn pijp aan met een kaars in de verte; de kudde schapen wordt groter als ze een hoek om gaan; een voorgrondvlag verdwijnt achter een boom in de verte, en nog veel meer rare figuren. Deze meerdere visuele trucs zijn allemaal grappen om de kijker te overtuigen van de noodzaak om het boek van Hogarth's vriend Joshua Kirby aan te schaffen.

William Hogarth versnelde gebruik van optisch bedrog - 2 William Hogarth versnelde gebruik van optisch bedrog - 3
Afb.1 Satire on False Perspective (1754), William Hogarth.; Afb.2 Characters and Caricaturas (1743) van William Hogarth; afbeelding uit Visions in Print.

ISBN 978-1-84976-769-9, “William Hogarth - Visions in Print”, Alice Insley, Tate Publishing, 2021, 80 pagina’s.