Wiskunde draagt dagelijks bij aan ons geluk en welzijn

9 december 2015

De auteurs van het boek Succesformules schrijven over een groot aantal actuele en interessante toepassingen van wiskunde. Wiskunde blijkt namelijk aanwezig te zijn in een schat aan toepassingen, systemen, apparaten en dagelijkse activiteiten. Aan de hand van compacte artikelen geven zij gedetailleerd weer hoe wiskunde elke dag bijdraagt aan onze maatschappij.

Wiskunde draagt dagelijks bij aan ons geluk en welzijn

Succesformules - Toepassingen van wiskunde

Zij laten zien hoe wiskunde succes boekt op terreinen als economie, geneeskunde, misdaadbestrijding, logistiek, digitale veiligheid, sport en kunst. Het geheel is verdeeld in maatschappelijke thema’s en bedrijfsthema’s. Ook vertellen invloedrijke personen over de rol van wiskunde in hun werk en dagelijks leven. De inhoud is laagdrempelig en is geschikt voor elke lezer met belangstelling voor wiskunde. Er zijn verhalen over het doen van berekeningen aan digitale camerabeelden, het navigeren en stabiliseren van snelle en wendbare schepen, het opzetten van software voor het besturen van chipmachines voor het fabriceren van computerchips, het ontwerpen van geneesmiddelen in cyberspace, de ontwikkelingen bij de DNA-analysetechnieken, het realiseren van digitale beveiligingen en artikelen over de origamiwiskunde in het Museum of Modern Art en het digitaal reconstrueren in de kunst.

Het boek kwam tot stand onder regie van het Platform Wiskunde Nederland - PWN. Op de website van PWN zijn diverse lespakketten te vinden voor het voortgezet onderwijs en belangstellenden. Voor verdere informatie over wiskunde en toepassingen hiervan is de volgende website een start www.platformwiskunde.nl.

ISBN 978-90-823235-0-4, “Succesformules - Toepassingen van wiskunde”, Bennie Mols en Ionica Smeets, Platform Wiskunde Nederland, 108 pagina’s.


Gerelateerde artikelen