Zien en waarneming voor jongeren helder uitgelegd

3 oktober 2020

In de educatieve reeks “Science in Action” verscheen het studieboekje “Sight” voor gebruik in het primaire onderwijs of voor thuisgebruik om eerder kennis te maken met de belangrijkste onderdelen van ons zintuig zien en de samenwerking tussen de verschillende onderdelen ervan, waardoor wij kunnen zien. Met behulp van de meest eenvoudige verklaringen van vele kleine werkende onderdelen in het waarnemingssysteem zullen leerlingen en andere lezertjes van dit leerzame compacte boekje snel alles kunnen begrijpen.

Zien en waarneming voor jongeren helder uitgelegd

Sight

Antwoorden worden gegeven op vragen over de werking van onze ogen, waarom dragen personen brillen en kunnen we ook kleuren zien in het donker? De informatie over het zien is 50/50 verdeeld over tekst en illustraties. In de eerste paragraaf geeft de auteur een algemene inleiding over de zintuigen en in het bijzonder over het doel en functie van het zintuig zien. Daarna is de fysiologie van het oog en de functies van de verschillende delen ervan. Ook het hebben van twee ogen is uitgelegd en met een proefje wordt ervaren waarom dit is.

Bij elk nieuw onderwerp krijgt de lezer de opdracht om een proefje uit te voeren. In de paragraaf “groter en kleiner” wordt verteld over de telescoop en het vergrootglas en in het gedeelte over het dragen van een bril is er aandacht voor de functie van een bril voor dichtbij en veraf zien, de contactlens en de functie van de zonnebril bij fel zonlicht. Leerlingen maken tevens kennis met het verschijnsel van blindheid en de mogelijkheid om via brailleschrift toch actief te kunnen zijn bij het lezen en schrijven. Het fenomeen van optisch bedrog, uitleg van begrippen, een trefwoordenregister en actieplan sluiten alles af.

ISBN 978-1-78493-489-7, “Sight”, Sally Hewitt, Quarto Publishing, 2018, 24 pagina’s.


Gerelateerde artikelen