3D structuren tonen kunst restruimte

4 april 2012

“Vroeger hielden mijn producties op bij het maakbare, nu bij het denkbare”, aldus beeldend kunstenaar Rinus Roelofs in een interview in Universiteit Twente (2011-2), het magazine voor alumni en relaties van de Universiteit Twente. De wiskunde en geometrische patronen en figuren zijn voor hem belangrijke inspiratiebronnen voor zijn wiskunstige objecten.

3D structuren tonen kunst restruimte

Rinus Roelofs: Restruimte

Onlangs zijn op het terrein van de UT vier werken van Rinus Roelofs opgesteld. Dankzij de ontwikkelingen in de 3D-printtechnologie is het mogelijk voor kunstenaars om het verband tussen wiskundige representaties en esthetische ervaringen in twee en drie dimensies in het echt te realiseren. De vier sculpturen op de campus van de UT zijn met een kolossale 3D-printer tot stand gekomen door laagje voor laagje op te bouwen. De vier beelden zijn geplaatst in het kader van het 10e UT lustrumjaar.

Qua Art Qua Science hebben de komst van deze wiskunstige beelden begeleid met het speciale boekje "Restruimte". Daarin wordt op uitgebreide wijze een beeld gegeven over de manier waarop beelden ontworpen en gerealiseerd worden. In een voorwoord schrijft de auteur over de Wisconst, een begrip dat werd geïntroduceerd door de wiskundige Simon Stevin. Hij brengt dit verschijnsel al snel in verband met de moderne technologie in de vorm van computer graphics en 3D-printers.

Daarna geeft Rinus Roelofs een verhandeling over zijn restruimte, weven en buigen met vlakken, modellen en structuren. Zijn ingewikkelde laagstructuren kunnen dankzij het 3D-printen laag voor laag opgebouwd worden en kunnen daarna niet meer uit elkaar geschoven worden. Het zijn bijna magische schuifpuzzels geworden, die bewonderd kunnen worden door de vormgeving en opbouw.

Rinus Roelofs woont en werkt in Hengelo (Ov), zie ook: www.rinusroelofs.nl


Gerelateerde artikelen