Natuur als voorbeeld voor creatieve personen

4 april 2012

Eeuwenlang kijkt de mens naar de natuur voor het ontdekken van voorbeelden, die kunnen dienen voor de technologische en innovatieve ontwikkelingen. De natuur is namelijk een geweldige bron van inspiratie voor creatieve personen. Het zijn niet alleen de passieve natuurlijke vormen die inspireren, maar ook het vermogen ervan om in te spelen op nieuwe situaties.

Natuur als voorbeeld voor creatieve personen

Form Follows Nature

Natuurwetenschappers, ingenieurs, architecten, ontwerpers en kunstenaars maken regelmatig gebruik van natuurlijke bronnen en vormen. Het geweldig inspirerende boek Form Follows Nature brengt in tekst en beeld aan de hand van vele voorbeelden de geschiedenis van objecten, gebouwen, apparaten, constructies en figuren, die in werkelijkheid ontstonden door te kijken naar de natuur. De samensteller heeft een schat aan artikelen en beschrijvingen van vooraanstaande auteurs, wetenschappers en ontdekkers samengevoegd in dit boek.

Zo bevat het boek een artikel uit de 16e eeuw, waarin Johannes Kepler beschrijft hoe sneeuw hem inspireerde over ruimtelijke zeshoekige en andere lichamen. De organische architectuur van Frank Lloyd Wright krijgt eveneens ruime aandacht. Bijzonder zijn de bouwconstructies van sommige dieren, die duidelijk ons hebben geïnspireerd voor eigen bouwontwerpen. De lezer maakt tevens kennis met blazen van zeepbellen en bouwkundige vormen. Voor studenten en docenten industriële vormgeving een geweldige inspiratiebron.

ISBN 978-3-7091-0855-0, “Form Follows Nature”, Rudolf Finsterwalder, e.a., Springer-Verlag, 2011, 512 pagina’s


Gerelateerde artikelen