3dimensionale belevenissen uit de 3D-wereld van Queen (2)

29 januari 2022

Heel trots schrijft Brian May in het boek het navolgende bericht: “De muziek van Queen heeft alle grenzen van leeftijd, afkomst, huidskleur en geloof overschreden sinds we rond 1970 bij elkaar kwamen en al vroegrijp besloten de wereld te veranderen. Ik ben trots op wat we hebben bereikt en ik hoop dat dit boek een deel van de goede gevoelens weergeeft die we in die tijd hebben gehad. Jullie hebben allemaal Queen van buiten gezien. Geniet daarom ook van de band van binnenuit, in 3D.”

3dimensionale belevenissen uit de 3D-wereld van Queen (2)

Queen in 3-D

Brian May was een echte pionier op het gebied van stereoscopische foto’s, die hij al ‘schoot’ vanaf 1959 met zijn eenvoudige Woolworth-fotocamera en het toepassen van de verschuivingsmethode voor het maken van twee normale opnamen, door de camera zo’n 6 cm met vast hand te verschuiven voor een tweede opname en te hopen dat het te fotograferen beeld niet zal verschuiven. Later kreeg hij een betere fotocamera waarmee steeds twee opnamen maakte van de scène, persoon of object.

In een zeer interessante inleiding beschrijft hij het ontstaan van de belangstelling voor stereofoto’s, verschillende artikelen uit de beginperiode en de uiteindelijke aanschaf van meerdere 3D-fotocamera’s en een 3D-voorzetlens om ook zijn oudere spiegelreflexcamera te gebruiken voor 3D-opnamen. Hij toont enkele 3D-opnamen uit de ‘oude doos’. Na zijn verhandeling over methoden om 3D-foto’s te maken en te tonen aan familie, vrienden en vele anderen start de geïllustreerde geschiedenis van Queen met zijn ‘oogverslagen’ van de belevenissen.

3dimensionale belevenissen uit de 3D-wereld van Queen (2) - 2
Brian May was trots op zijn hobby als stereofotograaf en toont een stereokijker met op de achtergrond een foto van Freddie Mercury.

In 1973 sloot de net opgerichte popgroep de eerste overeenkomst om een album te produceren. Op de achterzijde van de platenhoes prijkt al een klein 3D-fotootje, om aan te geven dat de 3D-fotografie een rol zal gaan spelen in het bestaan van Queen. Daarna gaat Brian May op basis van een specifiek doorlopend jaartal in op gebeurtenissen, feiten en bepaalde bijzonderheden met leuke en boeiende wetenswaardigheden door verhalen, gewone foto’s en vooral met 3D-stereofoto’s tot dat in 1986 het einde van een muzikale periode er aan kwam. Het boek sluit af met informatie over Queen zonder bijzondere zangkunst en performance van Freddie Mercury.

ISBN 978-3-8419-0806-3, “Queen in 3-D”, Brian May, Edel Books, 262 pagina’s, € 29,95.


Gerelateerde artikelen