Aandacht voor Jean Dejoux en zijn animograaf machine

9 oktober 2022

In het gratis te bezoeken “Animated Film Museum” in het Franse Annecy kunnen bezoekers tot en met 31 oktober 2022 ook kennismaken met het werk van de Franse ontwerper, animator, regisseur, scenograaf en onderzoeker Jean Dejoux (1922-2015). Jean Dejoux is bekend als de bedenker en producent van de animograaf (1961), een machine voor het maken van cartoons.

Aandacht voor Jean Dejoux en zijn animograaf machine

Animated Film Museum

In de jaren zestig werkte hij bij de technische onderzoeksdienst van de RTF onder leiding van Pierre Schaeffer. Voor de behuizing van het prototype van de animograaf koos Dejoux voor een schoenendoos. Om zijn vondst verder te ontwikkelen werkte hij samen met medewerkers van de organisatie French Society for Optics and Mechanics. In 1957 vroeg hij een patent aan.

In 1961 presenteerde hij zijn uitvinding bij het onderzoekscentrum van de RTF. Deze afdeling had tot doel nieuwe audiovisuele hulpmiddelen te ontwikkelen. de directeur bood Dejoux een positie als onderzoeker aan en stemde ermee in de productie van de animograaf te financieren.

De animograaf, hoewel niet goed bekend bij het grote publiek, heeft zijn stempel gedrukt op de geschiedenis van de Franse animatie, met name dankzij het succes van The Shadoks, waarvan het eerste seizoen (1968) werd geproduceerd met behulp van de uitvinding van Dejoux, maar kwam in Frankrijk niet verder dan de prototypefase. Het museum biedt een geweldig overzicht van de historie van het bewegende beeld.

Animated Film Museum, Conservatoire d’Art et d’Histoire, 18 avenue du Trésum, F-74000 Annecy, www.musees.annecy.fr.


Gerelateerde artikelen