Alle zintuigen geprikkeld bij een bezoek aan Sensorium

8 oktober 2022

Op onze vakantiereis naar een mooi meer in Frankrijk brachten wij eerst een bezoek aan het Sensorium in het Zwitserse stadje Walkringen. Het was een bijzondere autorit door het prachtige berglandschap en de eindbestemming bracht ons een complete verrassing bij het aanschouwen van de locatie, die bekend staat als Rüttihubelbad.

Alle zintuigen geprikkeld bij een bezoek aan Sensorium

Sensorium im Rüttihubelbad in Zwitserland

In het prachtige complex van het sociaal- en cultuurcentrum Rüttihubelbad, dat gebaseerd is op een antroposofische basis, is het museum en experimenteercentrum Sensorium gevestigd. In het complex zijn onder andere een hotel, restaurant, galerie en concertzaal gevestigd. Bovendien heeft het complex een eigen bron met mineraalwater en veel sportfaciliteiten. Omdat een deel van het gebouw waarin het museum is gevestigd, op een heuvel is gebouwd bracht een lift ons naar de lager gelegen ruimten van het museum.

Hier draait zich alles om het activeren van onze zintuiglijke waarneming. Zij worden door rond 80 speciaal ontworpen opstellingen op speelse wijze geprikkeld en geactiviveerd om bekende en onbekende ervaringen te horen, te zien, te ruiken, te proeven of om met een aanraking het voelen te ervaren. Zo kunnen bezoekers optische fenomenen op roterende schijven of zachte en bittere geuren aan een geurboom waarnemen.

Alle zintuigen geprikkeld bij een bezoek aan Sensorium - 2

De spiegelruimten geven fascinerende verrassingen visuele effecten. Met de opstellingen is het ook mogelijk om de wetten van de natuur beter te leren begrijpen. Elk jaar organiseert het Sensorium een extra thematische expositie, die natuurlijk aansluit op de doelstellingen van dit instituut. Het idee achter het Sensorium is gebaseerd op de innovatieve ideeën van de in Duitsland geboren Hugo Kükelhaus (1900-1984), de filosoof, kunstenaar en pedagoog. Bezoekers kunnen ook de omgeving verkennen.

Sensorium im Rüttihubelbad, Rüttihubel 29, CH-3512 Walkringen, www.sensorium.ch.