Aandacht voor kleurenleer van genie Wilhelm Ostwald

27 mei 2012

Ter gelegenheid van de 150e geboortedag van auteur, schilder, wetenschapper, chemicus, Nobelprijswinnaar en vooral kleurenspecialist Wilhelm Ostwald verscheen een speciale editie van Phänomen Farbe, het Duitse tijdschrift voor kleur.

Aandacht voor kleurenleer van genie Wilhelm Ostwald

Ostwald studeerde en promoveerde in de chemie aan de Universiteit van Dorpat, waar hij vervolgens een docentschap bekleedde. In 1882 werd hij hoogleraar aan het Polytechnicum van Riga. In 1887 werd hij benoemd in Leipzig. Met de wetenschapper Van 't Hoff stichtte hij het Zeitschrift für Physikalischer Chemie. Hij won de Nobelprijs voor scheikunde in 1909. Ostwald was een gepassioneerd amateurschilder en ontwierp een eigen kleurenleer die in 1916 werd gepubliceerd. Zijn kleurenleer kreeg in Duitsland grote invloed op praktische toepassingen. Het is inmiddels 80 jaar geleden dat Wilhelm Ostwald op 78-jarige leeftijd op 4 april 1932 overleed in een ziekenhuis in Leipzig.

De speciale uitgave van Phänomen Farbe bevat een reeks wetenschappelijke bijdragen over de fascinerende verhandelingen in de kleurenleer van Wilhelm Ostwald. Zijn benadering van de theorie over kleur heeft overeenkomsten met de wijze van benadering van kleur door Goethe. Door de uitvoerige bijdragen in het tijdschrift is het voor vele kleurdeskundigen en ge-bruikers van kleur mogelijk een volledig beeld te vormen over de uitgangspunten en de praktische waarden van Ostwalds kleurenleer. Door de gedetailleerdheid en de klassieke ordening van kleuren werd zijn theorie en praktische uitwerking veel gebruikt in de binnen- en buitenlandse textielindustrie. De publicatie (09-2003) is bijzonder interessant en leerzaam voor iedereen met kennis over kleur. Voor aanvullende info www.colour-europe.de.


Gerelateerde artikelen