Aandacht voor wetenschap, techniek en design in musea

11 augustus 2019

Onze georganiseerde 8-daagse busreis in en om de Engelse Cotswolds liet ons kennismaken met bijzonderheden in meerdere bekende en zelfs beroemde dorpen en steden en vele bezienswaardigheden. We deden plaatsen als Oxford, Stratford upon Avon, Cambridge en Bath aan. In Bath bezochten wij het voormalige woonhuis van de Britse-Duitse ontdekker en astronoom Friedrich Wilhelm Herschel (1738-1822) en zijn zus Caroline.

Aandacht voor wetenschap, techniek en design in musea

The MAD Museum en History of Science Museum

Na zijn verhuizing op 19-jarige leeftijd van Duitsland naar Engeland noemde hij zich William Herschel. In een volgende nieuwsbrief brengen wij een bericht over dit woonhuis, dat inmiddels een gewaardeerd musem is geworden. In Stratford upon Avon is het geboortehuis van William Shakespeare de meest bekende locatie. Maar ook het Mechanical Art & Design Museum - MAD is de moeite waard van een uitgebreid bezoek.

In het museum staat de promotie voor de vakken Science, Technology, Engineering, Maths (STEM) centraal. Nagenoeg alle opstellingen zijn voor bezoekers interactief uitgevoerd. Een aantal zintuigen worden op een extreme wijze geprikkeld. Voor de jeugd zijn er speciale programma’s beschikbaar.

Aandacht voor wetenschap, techniek en design in musea - 2 Aandacht voor wetenschap, techniek en design in musea - 3 Aandacht voor wetenschap, techniek en design in musea - 4

In de universiteitsstad Oxford bezochten wij het History of Science Museum met haar beroemde collecties wetenschappelijke instrumenten, voorwerpen en objecten. Veel originele voorwerpen zijn intens gebruikt door docenten en studenten, die later bekende wetenschappers werden. In de collectie bevindt zich onder andere de sextant, die gebruikt is door de technicus Isambarol Kingdom Brunel. Ook is er apparatuur uit de Marconi Collectie en uit de collecties van de Royal Microscopical Society en de Universiteit van Oxford.

The MAD Museum, Stratford upon Avon, www.themadmuseum.co.uk.

History of Science Museum, Oxford, www.hsm.ox.ac.uk.