Visuele illusies en spreuken dragen bij aan goede sfeer

8 augustus 2019

Visuele en optische illusies spelen een rol in ons dagelijks leven, communicatie, samenwerking, multimedia, werk en studie, vermaak, verdriet, verlangens, psyche en bieden veel mogelijkheden voor creatieve uitingen om situaties op te vrolijken. Met visuele en optische illusies in de gedrukte uitvoering kunnen met enkele toevoegingen geheel nieuwe creatieve uitingen ontstaan. Klassieke optische illusies krijgen direct een meervoudige betekenis bij het zien van de toevoegingen.

Visuele illusies en spreuken dragen bij aan goede sfeer

Optische Illusies met spreuken

Verschillende associaties uit het dagelijks leven komen naar voren en het vermaak van de kijkers wordt zichtbaar en merkbaar. Uitgevers van boeken, experimenteerboxen, spelletjes en andere vormen van publicaties van visuele en optische illusies spelen in op de wens van het grote publiek en organisaties om telkens nieuwe vormen te ontwerpen.

Zo bracht uitgeverij moses.Verlag een set van 31 stevige postkaarten in een ringband op de markt. De kaarten bevatten afbeeldingen van klassieke en enkele moderne illusies. Het geheel aan 31 kaarten is aangebracht in een ringband met een uitklapbare constructie voor een plaatsje op een bureau of tafel. Bij het omslaan van kaarten is er telkens een nieuwe visuele verrassing te zien en te beleven. De meeste kaarten zijn namelijk bedrukt met spreuken of gezegden.

Visuele illusies en spreuken dragen bij aan goede sfeer - 2 Visuele illusies en spreuken dragen bij aan goede sfeer - 3
Voorzijde en achterzijde van de uitklapbare set en voorbeelden van postkaarten uit de set Optische Illusies met spreuken en gezegden.

Veelal zijn de teksten afgestemd op de getoonde illusie en vormen daarmee een wonderlijk fascinerende eenheid. Over de afgebeelde illusie zelf staat op de achterzijde van de betreffende postkaart een toelichting. Een aantal “klassiekers” zijn niet voorzien van een spreuk of gezegde. Ze zijn echter niet minder spectaculair en laten zien dat wij niet alles moeten geloven wat onze ogen zien en doorgeven aan ons brein. De twee voorbeelden uit de set zijn inmiddels als illusies wereldberoemd.

ISBN 978-3-89777-913-6, “Optische Illusies met spreuken”, Elke Vogel, moses.Verlag, 2016, set van 31 kaarten in ringband voor buro-opstelling.