Leonardo tekende resultaat van anatomisch onderzoek

13 augustus 2019

Ter gelegenheid van de aandacht voor de 500e sterfdag van wetenschapper, schilder, onderzoeker, uitvinder, anatoom en genie Leonardo da Vinci (1452-1519) brachten meerdere uitgevers van periodiek verschijnende tijdschriften extra bijdragen over de grote meester op het gebied van uitvindingen en overdracht van kennis en ervaring uit vele gebieden van wetenschap en techniek.

Leonardo tekende resultaat van anatomisch onderzoek

Leonardo da Vinci (1452-1519)

Onderstaande publicaties konden wij onlangs aan de OF-Tijdschriftencollectie toevoegen. De wil van Leonardo om alles met eigen ogen te zien en te verklaren is zeker tot uitdrukking gekomen bij zijn gedetailleerde belangstelling voor de anatomie van mens en dier. Aandacht voor die activiteit en resultaten van zijn diepgaande anatomische studie zijn uitgebreid beschreven in alle getoonde tijdschriften en bijzondere publicaties.

Door het lezen van de artikelen in de tijdschriften, veelal over dezelfde onderwerpen, krijgt de lezer een interessante hoeveelheid aan informatie over de genialiteit van Leonardo da Vinci en over de fascinerende wijze waarop hij alles beschreef in een zeer grote hoeveelheid aan notitieboekjes en door toelichtingen bij zijn schetsen.

Leonardo tekende resultaat van anatomisch onderzoek - 2 Leonardo tekende resultaat van anatomisch onderzoek - 3 Leonardo tekende resultaat van anatomisch onderzoek - 4
National Geographic 05.2019, Geo Epoche Edition nr.19, Der Spiegel nr.18/27.4.2019, New Da Vinci 2019.

Da Vinci zag er ook niet tegenop om veel tijd door te brengen in de hospitalen van Florence, Milaan en Rome, om zelf de lichamen van overleden personen te ontleden, te beschrijven en te tekenen in zijn schetsboeken. Hij vond dat nodig om zijn complexe theorieën en veronderstellingen over het menselijk lichaam door eigen onderzoek te bewijzen. Hij bezocht de speciale afdelingen als leerling, werd zijn eigen leraar en ontwierp en realiseerde zijn studiemateriaal. Getuigen van zijn inspanningen zijn de tekeningen.


Gerelateerde artikelen