Historie en wetenschap van het visueel fenomeen kleur (1)

17 augustus 2019

Nauwelijks een ander zintuiglijke indruk is zo nauw verbonden met het gevoel als de perceptie van kleuren. Maar wat zijn eigenlijk kleuren? Hoe ontstaan zij? Hoe verwerken kunstenaars kleuren in kunstwerken en -uitingen? Welke invloeden hebben kleuren op de mens? Hoe heeft de omgang met kleuren in de loop van de tijd zich ontwikkeld? Op deze en vele andere kleurrijke vragen geeft het voortreffelijke studie- en referentieboek “De geschiedenis van kleuren” heldere, interessante en vooral waardevolle antwoorden en verklaringen.

Historie en wetenschap van het visueel fenomeen kleur (1)

Die Geschichte der Farben

De auteur van de oorspronkelijke Engelse publicatie, Alexandra Loske, bespreekt de meest voorkomende kleurtheorieën over een periode van 400 jaar kunstgeschiedenis en wetenschappelijk onderzoek: van Isaac Newton tot en met Ólafur Elíasson. Het geheel is aanschouwelijk beschreven door gebruik van buitengewoon mooie illustraties op groot formaat en met veel details. Elke pagina is weer een complete kleurrijke verrassing door onder andere de afbeeldingen van baanbrekende creatieve schema’s, figuren en constructies om kleuren te ordenen en om daarmee de onderlinge relaties van kleuren aan te geven.

Historie en wetenschap van het visueel fenomeen kleur (1) - 2 Historie en wetenschap van het visueel fenomeen kleur (1) - 3
Voorbeelden van het Bauhaus kleurminimalisme in speelgoed en in een in 1922 ontworpen wieg. Afbeeldingen uit: Die Geschichte der Farben.

De auteur behandelt het onderwerp in vijf samenhangende gedeelten met onder andere de navolgende titels: “Onderzoek van de regenboog: de kleurrevolutie in de 18e eeuw”, “Ideeën der romantiek en nieuwe technieken: de vroegere jaren van de 19e eeuw” en “Met kleuren in de huidige periode: een ode aan de kleuren”. Aan de behandelingen van de meest voorkomende aspecten en eigenschappen van kleur geeft de auteur in haar inleiding een toelichting op de inhoud van het ingebonden boek voor studie, informatie en inspiratie voor studenten, docenten, kleurdeskundigen, reclamemakers, kleurontwerpers, kleurgebruikers, architecten, kunstenaars en voor alle liefhebbers van kleuren. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7913-8546-4, “Die Geschichte der Farben”, Alexandra Loske, Prestel Verlag, 2019, 240 pagina’s.


Gerelateerde artikelen