De waarneming kan zorgen voor een plotselinge emotie

9 augustus 2019

Ons gezichtszintuig omvat meer dan een eigenschap om waar te nemen. Het waarnemingssysteem bestaat namelijk uit een ingewikkeld instrumentarium, dat vanaf de eerste levensweken al in staat is om bij het kijken te reageren met emoties, reacties en mimiek op de waarnemingen naar de omgeving. In de publicatie Auge und Affekt bespreken toonaangevende auteurs alle theoretische en praktische aspecten die optreden binnen het aandachtsgebied tussen waarneming en de interacties.

De waarneming kan zorgen voor een plotselinge emotie

Auge und Affekt en Optical Illusions & Picture Puzzles

Met hoofdstukken als “Psychoanalyse en Psy-chologie”, “Geslacht en waarneming”, “Filosofie van de affecten en gevoelens”, “Esthetische theorie” en “Visuele waarneming met optische media” krijgt de lezer een diepgaand en gedetailleerd beeld van de achtergronden van onze waarneming.

Het boekje Optical Illusions & Picture Puzzles een gevarieerd assortiment aan beeldpuzzels en optische illusies. Grafische en beeldpuzzels vragen talent van de lezers voor het vinden van de oplossing. Door een bepaalde slimheid zijn de meeste puzzels redelijk snel op te lossen. Bij de plaatjes van de optische illusies is het hebben van wiskundige kennis soms een pré om het raadsel van de vertekening op te lossen.

De waarneming kan zorgen voor een plotselinge emotie - 2

Bij een aantal geometrische optische illusies is de kijker weer aangewezen op het functioneren van het waarnemingssysteem. Onze ogen registreren een visuele afwijking in het lijnenspel van het plaatje, terwijl er in werkelijkheid bedrog in de afbeelding is opgenomen. Succesvol blijven de Cafémuur-illusie, de Schroeder-trap, onmogelijke figuren en vaas-illusie. Kijkers kunnen zich soms onprettig voelen bij het aanschouwen van visuele illusies.

ISBN 978-3-596-12671-1, “Auge und Affekt”, Gertrud Koch, Fischer Taschenbuch Verlag, 1995, 294 pagina’s.

ISBN 978-1-85487-898-4, “Optical Illusions & Picture Puzzles”, David J. Bodycombe, Robinson Publishing, 1998, 122 pagina’s.