De macht en schoonheid van de symmetrie en geometrie

10 augustus 2019

Van de oorspronkelijk Engelstalige boekjes Macht der symmetrie en Schoonheid der geometrie zijn inmiddels ook Duitstalige uitgaven beschikbaar. Voor wiskundigen en kunstenaars heeft symmetrie een fascinerende aantrekkingskracht om te onderzoeken of te verwerken in kunst. Ook natuurkundigen zijn geïnteresseerd in het verschijnsel van symmetrie en architecten maken in hun ontwerpen gebruik van de mogelijkheden om symmetrie aan te brengen in te realiseren bouwwerken en constructies.

De macht en schoonheid van de symmetrie en geometrie

Macht der Symmetrie en Schoonheid der Geometrie

Symmetrie komt voor in natuurlijke situaties in de flora en fauna en heeft een grote aantrekkingskracht op personen, waarvan er velen het verschijnsel willen ordenen in voorkomende vormen en soorten. In het compacte boekje heeft auteur David Wade een grote verzamelingen aan voorbeelden van symmetrie weergegeven en besproken. Nagenoeg alle uitvoeringen van symmetrie zijn in beeld gebracht.

De geometrie als onderzoeks-, leer- en toepassingsgebied is een van de oudste wetenschappen en toegepaste techniek en methode in onze maatschappij en cultuur. Veelal wordt geometrie ook aangeduid met meetkunde als een geheel van praktische kennis over lengte, oppervlakte en volume. Lessen in meetkunde starten dan ook door activiteiten met punten, lijnen en vlakken, van tweedimensionale vlakken naar driedimensionale vormen en objecten.

De macht en schoonheid van de symmetrie en geometrie - 2

Auteur Miranda Lundy laat de lezer in haar boekje kennismaken met de boeiende inhoud en de schoonheid van geometrische vormen. Het is onder andere de Italiaanse wetenschapper Leonardo da Vinci die in zijn werk Vitruviusman (rond 1490) de schoonheid van geometrie aangeeft. Met een schat aan voorbeelden en details is er een leerzame publicatie ontstaan.

ISBN 978-3-538-07311-1, “Macht der Symmetrie”, David Wade, Artemis & Winkler Verlag, 2017, 64 pagina’s.

ISBN 978-3-538-07307-4, “Schönheit der Geometrie”, Miranda Lundy, Artemis & Winkler Verlag, 2017, 64 pagina’s.


Gerelateerde artikelen