Optische illusies kunnen ons evenwichtsorgaan verstoren

6 augustus 2019

Bij het praten over optische illusies en het presenteren van afbeeldingen van bepaalde vormen van optische illusies wordt er regelmatig gezegd: “Oh daar word ik misselijk van!” Dan zeggen wij stevast dat het in het algemeen wel mee zal vallen bij het kijken naar de meeste soorten en vormen van optische en visuele illusies. Visuele bewegingseffecten met geringe of heftige trillingen “op het netvlies” zijn er al snel door het lijnenspel in meerdere geometrische illusies, zoals die in de Ouchi-illusie, in het Hermann-rooster, de Fraser-illusie en in de Pinna-Brelstaff-illusie.

Optische illusies kunnen ons evenwichtsorgaan verstoren

Vertigo

Overigens komen we langs de autowegen regelmatig waarschuwingsbakken tegen waarin een meesterlijk gevormd spel van dwangpijlen zorgt voor trillingen van de pijlen bij het rijden langs deze bakken, die in het algemeen staan opgesteld in scherpe bochten van snelwegen en in bochten van afritten.

Optische illusies kunnen ons evenwichtsorgaan verstoren - 2 Optische illusies kunnen ons evenwichtsorgaan verstoren - 3
Plaatjes uit het boek Vertigo (moses Verlag).

Door het korte moment van het zien van de optische interferentie-effecten blijven er complicaties uit. Konden in het verleden wetenschappers en kunstenaars door combinaties van rechte en kromme lijnen en vlakjes zwevende en bewegende figuren met veel moeite maken, is het inmiddels mogelijk om met computerprogramma’s of via zelfprogrammeren een onbeperkt aantal variaties van figuren met bewegende afbeeldingen te ontwerpen. Het boek bevat 50 grootformaat op-art platen (op A3- of 2xA3-formaat) met afbeeldingen die wel zorgen voor kijkverstoringen.

ISBN 978-3-89777-907-5, “Vertigo”, Bernhard Suchy, moses Verlag, 2016, 64 pagina’s.