Kleurontwerpen ruimtelijk positioneren en waarnemen (3)

9 juli 2019

Elk onderdeel van de functie van kleur is apart behandeld. De auteurs laten zien hoe kunstenaars en kleurontwerpers met voornamelijk geometrische vlakverdelingen unieke composities kunnen maken op het “witte” doek of op wanden en vloeren van verblijfsruimten. In de tweede helft van deel 2 gaan auteurs in op toepassingen van kleur in architectonische situaties en omgevingen.

Kleurontwerpen ruimtelijk positioneren en waarnemen (3)

Farbe räumlich denken

Ook in de tweede helft van deel 2 zijn er vijf artikelen, die specifiek ingaan op diverse aspecten uit de ontwerp- en realisatiefasen. Allereerst krijgt de lezer een beeld van enkele projecten waarin felle kleuren zijn aangebracht op grotere vlakken van binnen- en buiteninrichtingen. Helder beschreven is de opgedane ervaring dat kleur de ruimte smaller, breder, dieper, vlakker, groter of zelfs kleiner kan laten verschijnen.

Voor ontwerpers van belang bij het kiezen van de juiste kleur of kleurcombinaties. Voor de visuele beleving van de pas geschilderde ruimte een belangrijke criterium. Lastiger wordt het om gelijktijdig rekening te houden met psychologische en zintuiglijke aspecten van de gebruikers. Het eerste artikel geeft een zeer bruikbare inleiding over deze complexiteit.

Kleurontwerpen ruimtelijk positioneren en waarnemen (3) - 2 Kleurontwerpen ruimtelijk positioneren en waarnemen (3) - 3 Kleurontwerpen ruimtelijk positioneren en waarnemen (3) - 4
De kleurencirkels van Goethe (li), Chevreul (mi) en Itten (re).

Lezers maken tussen de teksten door kennis met meerdere “gewaagde” kleurprojecten. Een leuk verschijnsel is het toepassen van gekleurde nissen in grotere ruimten en brede gangen van publiekstoegankelijke gebouwen. En natuurlijk weten ontwerpers uit ervaring dat hun keuze voor het realiseren van het kleurontwerp in de smaak zou kunnen vallen of dat er de kans is dat gebruikers van de ruimte gaan klagen. Een geweldig interessant vak-, leer- en praktijkboek.

ISBN 978-3-0356-1595-1, “Farbe räumlich denken”, Kerstin Schultz, Hedwig Wiedemann-Tokarz und Eva Maria Herrmann, Birkhäuser Verlag, 2019, 368 pagina’s.