Kleurontwerpen ruimtelijk positioneren en waarnemen (1)

8 juli 2019

De visuele wisselwerkingen tussen kleur en architectuur bepalen in veel gevallen de beleving van een visuele waarneming van een ruimte. Ook beïnvloeden zij de tectonische relaties binnen de constructie en de inrichting van een ruimte. De fascinerende mogelijkheden en invloeden op design en visuele belevingen door gebruik van kleur bij een ruimtelijk concept, geven ontwerpers van binneninrichtingen en architecten van de bebouwde omgevingen onbeperkte creatieve keuzemogelijkheden.

Kleurontwerpen ruimtelijk positioneren en waarnemen (1)

Farbe räumlich denken

Er is een merkwaardige speelruimte in interpretatie bij de keuze voor het gebruik van een bepaalde kleur of een uitgekiende combinatie van kleuren als een ontwerp- en communicatiemiddel. Kleur zweeft namelijk tussen autonomie en doelgerichtheid en is als een zelfstandig “materiaal” te beschouwen, waarmee men kan ontwerpen, sfeer kan realiseren en waardering kan oogsten.

Het leer-, inspiratie- en ideeënboek “Kleur ruimtelijk denken” bespreekt op creatieve wijze de eenvoud van het ontwerpen en het kiezen van kleur en verwerken van kleur, alsmede de soms optredende onzekerheid over de waardering van de gekozen en verwerkte kleuren door gebruikers.

Kleurontwerpen ruimtelijk positioneren en waarnemen (1) - 2 Kleurontwerpen ruimtelijk positioneren en waarnemen (1) - 3
Piet Mondriaan (li) en Josef Albers (re) droegen bij aan het verrijken van het kleurgebruik in de kunst, architectuur en in het dagelijks leven.

Aan de hand van theoretische en praktische voorbeelden van kleurgebruik in de kunst en architectuur worden daarbij de ruimtelijke visuele werking van kleur besproken en aangetoond dat er een samenspel tussen structuur, licht en geometrie met kleur een feit is. Bij het doornemen van het boek is al snel duidelijk dat ontwerpers kunnen beschikken over een geweldig potentieel aan mogelijkheden om met kleur nieuwe aantrekkelijke werelden zonder veel moeite te scheppen. Het boek is ingedeeld in drie samenhangende delen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-0356-1595-1, “Farbe räumlich denken”, Kerstin Schultz, Hedwig Wiedemann-Tokarz und Eva Maria Herrmann, Birkhäuser Verlag, 2019, 368 pagina’s.