De historie van het familie-leven van J.W. von Goethe

9 juli 2019

Over het boeiende en inhoudelijke leven van Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) en over alle familieleden is al veel geschreven en gepubliceerd. Daarom is het extra verwonderlijk dat er nu weer een publicatie over deze grote Duitse dichter en natuurwetenschapper is verschenen.

De historie van het familie-leven van J.W. von Goethe

Die Goethes in Weimar. Verfall einer Familie. Eine Chronik

Maar de titel van dit boek geeft het al aan dat het hier gaat om een beschrijving over de familiegeschiedenis van de Goethes en met name over de periode dat zij verbleven in Weimar. Auteur en wetenschapper Herbert Schmidt beschrijft op boeiende, overzichtelijke en onderhoudende wijze over feiten en wetenswaardigheden uit het leven van de personen J.W. von Goethe, Christiane Vulpius-Goethe, zoon August, schoondochter Ottilie en de kleinkinderen Walther, Wolfgang en Alma.

De historie van het familie-leven van J.W. von Goethe - 2 De historie van het familie-leven van J.W. von Goethe - 3 De historie van het familie-leven van J.W. von Goethe - 4

Alles begint met een voorwoord waarin op compacte wijze de belangrijkste eigenschappen en gebeurtenissen van de familieleden op een rijtje wordt gezet. Lezers krijgen daarna een uitgebreid beeld over familierelaties, het leven met elkaar en over de belangrijkste personen in de omgeving. De familieband was echter toch niet zo harmonieus. Uiteindelijk kwamen er familiediscussies en -gevechten en vooral na het overlijden van de hoofdpersoon in 1832 over de erfenis. Een zeer waardevol document voor alle liefhebbers van het werk van Goethe en achtergronden over zijn actieve leven.

ISBN 978-3-944011-74-5, “Die Goethes in Weimar. Verfall einer Familie. Eine Chronik”, Herbert Schmidt, Edition Virgines, 2018, 412 pagina’s.


Gerelateerde artikelen