Ibn al-Haytham: de man die vertelde hoe wij waarnemen

27 juli 2019

De Arabische geleerde Ibn al-Haytham, ook bekend als Al-Hasan Ibn al-Haytham, leefde en werkte in de 10e en 11e eeuw. In de literatuur wordt zijn naam ook geschreven als de Latijnse notatie Alhazen. Hij gold als een expert in de vakgebieden wis- en natuurkunde. Wereldbekend werd hij door zijn experimenten en ontdekking van eigenschappen van licht en de wijze waarop wij zien en waarnemen.

Ibn al-Haytham: de man die vertelde hoe wij waarnemen

Ibn al-Haytham

Hij was in zijn tijd één van de belangrijkste filosofen en is geboren in Basra. Over de periode van zijn jeugd is weinig bekend. Voor studie en kennisverrijking was al een schat aan geschriften beschikbaar. Op veel gebieden gaf hij zijn mening en voorstellen om problemen aan te pakken. Dat viel bij iedereen in goede aarde en werd hij gevangen gezet. In die periode deed hij echter zijn beroemd geworden ontdekkingen. Over zijn werk zijn honderden boeken gepubliceerd met gedetailleerde beschrijvingen.

Ibn al-Haytham: de man die vertelde hoe wij waarnemen - 2 Ibn al-Haytham: de man die vertelde hoe wij waarnemen - 3
Het Internationaal Jaar van het Licht in 2015 was voor veel posterijen een aanleiding om mooie postzegels te laten ontwerpen en uit te geven.

ISBN 978-1-4263-2500-7, “Ibn al-Haytham”, Libby Romero, National Geographic Society, 2016, 48 pagina’s.


Gerelateerde artikelen