Optische illusie krijgt extra betekenis door eigen kleuren

12 augustus 2019

Liefhebbers van visueel en optisch bedrog met voorliefde om ook zelf creatief aan de slag te gaan met het realiseren van kleurrijke visuele illusies krijgen steeds vaker de beschikking over kleurboeken, waarin een schat aan in te kleuren ontwerpen zijn weergegeven. Het boek Optische-Illusionen Malbuch bevat 30 speciaal geselecteerde zwart/wit-tekeningen met duidelijke en soms ingewikkelde tekeningen met een accent op een exclusieve of een in de tekening opgenomen optische illusie.

Optische illusie krijgt extra betekenis door eigen kleuren

Optische-Illusionen Malbuch

Meerdere tekeningen bevatten bloemen en andere figuren om het geheel extra kleur te geven. Personen met ervaring met visuele en optische illusies zullen redelijk snel de aanwezige illusie of het optisch bedrog herkennen en hun kleurenpatroon daarop afstemmen. Minder ervaren personen zijn aangewezen op een spontane of zoekende herkenning van de illusie, omdat het boek geen toelichting of een uitleg bevat.

Ook hebben de afbeeldingen geen titel of enige vorm van een aanwijzing. De eerste twee pagina’s in het kleurboek bevatten kleine kadertjes voor het vooraf uittesten van de te gebruiken kleurpotloden en kadertjes voor het oefenen in het mixen met kleur.

Het boek bevat onder andere plaatjes van “Mijn vrouw en mijn schoonmoeder”, “De vaas-illusie”, “Konijn-eend-illusie”, “De onmogelijke driehoek”, “Omkeer-gezichten”, “Zoekplaatjes” en “Onmogelijke figuren”. Een kleurboek om mee te beginnen en te oefenen. Om alle plaatjes echt te kunnen gebruiken is het wel nodig om alle kleuropdrachten uit de band te nemen.

ISBN 978-1-7192-1132-1, “Optische-Illusionen Malbuch”, Coloring Craze, 2018, 30 kleurplaten, 72 pagina's.