Aantastingen van de gele vlek

22 juli 2017

In een instructieve serie studieboeken voor de vakgerichte opleidingen voor oogheelkundigen en optometristen verscheen onlangs het deel “Diseases of the Macula”. In het centrale gedeelte van de retina zijn de kegeltjes het sterkst geconcentreerd. Dit is de plaats op het netvlies die in het verlengde van de optische as ligt. Deze ronde vlek kenmerkt zich door een bepaalde gele kleurstof en wordt daarom ook wel de gele vlek genoemd (macula lutea).

Aantastingen  van de gele vlek

Diseases of the Macula

Na staar is de degeneratie van de macula de meest voorkomende oogaandoening. Aan de maculapathologie kunnen bloedingen, ontstekingen, degeneraties, traumata, enz. ten grondslag liggen.
Voordat de auteurs starten met een zeer gedetailleerde behandeling van de meest voorkomende aandoeningen van het inwendige oog en van een aantal bijkomende complicaties bij patiënten
geven zij een inleiding over de anatomie van dit gedeelte van het netvlies.

De auteurs behandelen aandoeningen van de macula aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van zeer ervaren oogheelkundige specialisten. Aan de hand van de scherpe opnamen worden de verschijnselen beschreven en toegelicht. Ook acute situaties en traumatische problemen worden uitgebreid behandeld door de zeer vakkundige auteurs.

Kleurenfoto’s wisselen af met zwart/wit foto’s en duidelijke illustraties. Elk specifieke hoofdstuk sluit af met een overzicht van aanvullende literatuur en het studieboek sluit af met een register van trefwoorden. Ook na de studie heeft de oogspecialist een uitstekend naslagwerk voor de dagelijkse praktijk in de oogheelkunde.

ISBN 0 7234 3241 4, “Diseases of the Macula”, Jack J. Kanski, Stanislaw A. Milewski, Elsevier Science Limited, 2002, 215 pagina’s.