Al spelend leren en ervaren door zelf te experimenteren

14 januari 2016

Aan de hand van tientallen voorbeelden van proefjes in de natuurkunde, biologie en scheikunde voor kinderen vanaf 8 jaar kan er volop ontdekt en geleerd worden. De proefjes uit het boek staan met veel andere proefjes op de website proefjes.nl en zijn voor vermelding in het boek aangepast. Het voorwoord voor het proefjesboek schreef de initiatiefnemer Robbert Dijkgraaf, wiskundige en natuurkundige, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Institute for Advanced Study van Princeton in de VS.

Al spelend leren en ervaren door zelf te experimenteren

Proefjes

In zijn voorwoord geeft hij aan dat zelf ontdekken altijd de beste leermeester is en dat een experiment ook nooit fout kan gaan. Hij geeft ook resultaten van enkele zeer geslaagde experimenten, die zorgden voor wereldwijde ontwikkelingen. Op de website worden zeer regelmatig nieuwe proefjes vermeld. Door de diversiteit van het geheel is het proefjesboek een succes in het onderwijs, waardoor er al spoedig een tweede druk moest verschijnen.

Ook op het gebied van zien en waarnemen is het boekje ruim voorzien van proefjes, zoals het gat in de hand, de dubbelganger in de spiegel, de gekleurde kool, kleuren in de melk en gekleurde stiften. Veelal is het experiment uit te voeren met eenvoudige middelen, de compacte handleiding en de gestelde vragen. De antwoorden op de vragen staan weergegeven op de achterzijde van de opdracht voor het proefje. Ook voor thuis een zeer geschikt boekje!

ISBN 978-90-5712-451-8, “Proefjes”, Arno Verweij, Uitgeverij Nieuwezijds, 2015, 144 pagina’s.


Gerelateerde artikelen