Kijken in zwart en wit

8 januari 2016

De meeste mensen zijn verbaasd om te ervaren dat zien en waarnemen niet op een wetenschappelijke basis verklaard kan worden. Hoe ons visuele systeem in staat is om de lichtstraling en helderheid van een vlak vast te stellen blijft eveneens vooralsnog een mysterie. In feite is het amper gelukt om een machine te maken, die vaststelt of een vlak zwart, wit of grijs is. Het meten van het gereflecteerde licht is voor onze ogen moeilijk en verrassend. Een forse uitdaging staat ons te wachten.

Kijken in zwart en wit

Seeing Black and White

In het referentieboek “Seeing Black and White” geeft de auteur een waardevol en zeer leerzaam overzicht van zijn ervaring over een periode van 30 jaar onderzoek en experimenten op het vakgebied van het specifiek zien en waarnemen van wit en zwart. Daarbij geeft hij een historisch beeld van onderzoeken uit de laatste 150 jaar van onderzoek. Zijn beschrijvingen zijn vooral gericht op het ervaren van de oplichtende zwart- en witvlakken door de kijkende mens.

Vele theorieën liggen ten grondslag aan de ervaringen en resultaten van experimenten met objecten, figuren, vormen, schaduwen, contrasten, illusies en helderheden in zwart en wit. Zo heeft de periode van de Gestalttheorie veel aan de ontwikkeling van dit specifieke gebied in de visuele perceptie bijgedragen.
Een literatuuroverzicht, een verklarende begrippenlijst en een trefwoordenregister sluiten dit voortreffelijke studieboek af.

ISBN 0 19 518716 4, “Seeing Black and White”, Alan Gilchrist, Oxford University Press, 2006, 430 pagina’s.


Gerelateerde artikelen