Alexandre Émile Jean Yersin (1863-1943)

23 maart 2021

De Zwitsers-Franse arts en bacterioloog Alexandre Émile Jean Yersin (1863-1943) kreeg vooral bekendheid als de ontdekker van de bacil die de pest veroorzaakt. Bovendien ontdekte Yersin dat de bacil ook verplaatst kan worden door knaagdieren. Zijn natuurwetenschappelijke interesse is ontstaan bij hem op 8-jarige leeftijd, toen hij op de zolder van het woonhuis, waar hij woonde met zijn moeder (die weduwe was) en zijn twee zusjes, de insectenverzameling van zijn vader ontdekte en zich direct ging verdiepen in deze verzameling.

Alexandre Émile Jean Yersin (1863-1943)

Alexandre Yersin is ontdekker van de bacil die pest veroorzaakt.

Yersin studeerde geneeskunde aan de universiteit in Lausanne, aan de Phillipps-Universiteit van Marburg en aan de universiteit van Parijs. Door een uitnodiging van Emile Roux begon hij onderzoekswerkzaamheden bij het Pasteur-Instituut naar de ontwikkeling van een serum tegen het rabiësvirus. Hij ontdekte samen met Roux de veroorzaker van difterie.

In 1988 promoveerde Yersin met een proefschrift over experimentele tuberculose. Door zijn in datzelfde jaar verkregen Franse nationaliteit kon hij in Frankrijk gaan werken als geneeskundige. Als scheepsarts maakte hij regematig reizen naar Frans Indochina. Op verzoek van de Franse regering en het Pasteur Instituut reisde Yersin naar Hong-Kong om medisch onderzoek te doen aan de uitbraak van de pest.

Terug in Parijs bestudeerde hij de builenpest en in 1895 werd daar een anti-serum ontwikkeld. Na een terugkeer in Indochina startte hij een laboratorium voor de productie van dit antiserum om de strijd te gaan winnen! Hij vestigde zich in Vietnam en werd in 1902 één van de oprichters van een medische school in Hanoi. Hij was tot 1904 directeur. Yersin overleed op 1 maart 1943 in het Vietnamese Nha Trang.


Gerelateerde artikelen